Плащаме данъците с 5% отстъпка до края на юни, тротоарното право падна до 12 май

Тротоарното право отпадна в Пловдив за извънредното положение.

Това решиха днес общинските съветници на редовната си сесия. По време на дебатите обаче старейшините не приеха предложението на социалистите, да не се плаща тротоарно право и след края на извънредното положение.

Въпреки доводите на левицата на собствениците на заведения да се даде „поне три месеца глътка въздух“, след края на карантинния период те ще продължат да плащат таксата. Когато от трибуната бе напомнено на градската управа, че са обещали тази такса да падне до края на годината, зам.-кметът Илия Кирчев обяви, че възнамерявали това да стане на два етапа. Кирчев прогнозира, че до края на годината в хазната няма да влязат поне 50 млн.лв. местни приходи.

Не мина и предложението на „Кауза Пловдив“ да не се плаща тротоарно право за рекламните елементи. Съветниците обаче приеха до края на извънредното положение  такса „тротоарно право“ да не плащат също павилионите и сергиите.

Учениците ще ползват картите си още два месеца, приеха и безплатната синята зона

Съветниците гласуваха единодушно местните данъци и такса смет да се плащат с 5% отстъпка до края на юни.

Прието бе и предложението да няма Синя зона до края на извънредното положение, а пловдивчани да бъдат освободени и от таксите, които плащаха на районните кметства, за запазените паркоместа пред блоковете.

Съветниците разрешиха кметът да приема дарения на стойност повече от 20 000 лв., но под условие – да фигурира изрично условие на дарителя, за какво точно  ще се използват парите в борбата с коронавируса.

Удължен бе и срокът за ползване на картите на ученици и студенти. Два месеца след края на извънредното положение те ще могат да пътуват с картите за март и април.

Подобни статии

Top