Пловдив 2019 организира творческо обучение за пловдивчани

Обучението ще се състои в три  работилници, организирани под формата на „учене чрез правене“

Пловдив – Европейска столица на културата е първа спирка на международен проект, имащ за цел да насърчи гражданското участие на местните жители в различни творчески дейности.

Водеща организация за България е фондация „Пловдив 2019“, която отправя покана към пловдивчани да се запишат в едноседмичен обучителен курс, който ще се проведе в СКЛАД от 29 ноември до 6 декември.

Обучението ще се състои в три тематични работилници, организирани под формата на „учене чрез правене“ и е подходящо за хора от всякакви възрасти и ентусиасти с интереси към изкуствата. Не се изискват специални умения и способности на желаещите. В курсовете, обединени под името Училище „Участваме заедно“, е отделено място за включване на  пенсионерските клубове и училищата в града.

В първата работилница ще могат да се придобият знания и умения в правенето на хартиени фенери от природни материали. Тя ще се води от Лиз Пю, която пристига от Манчестър, Великобритания.

За любителите на рисуването експерт – обучителят Светла Тодорова ще проведе практически уъркшоп по графичен дизайн. Предвидени са и часове за работа при звукозапис и звукообработка.

Всички обучения ще се провеждат на английски език с осигурен превод на български. В тях ще се включат и 12 участника, избрани от държавите партньори на проекта – Сърбия (Нови Сад 2021), Великобритания (Ковънтри 2021), Литва (Каунас 2022)  и австрийската организация Уни-Т (Грац 2003).

В рамките на проекта е предвидено и публично събитие, отворено за граждани, което ще се състои на 5 декември по повод Международния ден на доброволеца.

Участниците от работилниците, заедно с 25 доброволеца на Пловдив 2019, ще изградят инсталация, която ще се подготви по време на едноседмичния курс.

Тя се осъществява под ръководството и цялостната сценография на художничката на костюми и преподавател в Нов български университет Мария Койчева.

Проектът  „Европейска академия за изкуства в открити пространства „Училище Участваме заедно“ се осъществява с подкрепата на програма „Творческа Европа“ .

Следващото обучение ще се реализира през 2020-а година в Каунас – литовската Европейска столица на културата 2022.

 

Подобни статии

Top