„Пловдив 2019“: Целият екип е много задъхан, едва смогваме с работата

Фондация „Пловдив 2019“ търси нови проекти за финансиране

Нова отворена покана на фондация „Пловдив 2019“ в партньорство с японската неправителствената организация EU Japan Fest за финансиране на културни проекти започва от днес (16.03.2018) тя ще продължи до 31.05.2018 г.

Този път във фокуса е японската култура. Поканата е насочена към културни организации, независими куратори и артисти от България и чужбина. Целта ú е да стимулира дългосрочното сътрудничество между японски и европейски творци и публики.

„EU Japan Festе организация, която финансира европейско-японски културни проекти, но само в контекста на Европейските столици на културата. Т.е. за финансиране могат да кандидатстват само проекти, които са минали през одобрението на фондация „Пловдив 2019″ и са потвърдени от нас, че ще бъдат включени в програмата на Европейска столица на Културата.“, обясни артистичния директор на „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева.

Асеновгард се включва ЕСК със сватбите и българската шевица

Селекцията на предложенията ще премине в два етапа: от май до септември 2018, когато се селектират проекти с японско съдържание за програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019 и от 1 до 30 септември, когато EU Japan Fest решава, кои от тези проекти да подкрепи финансово и с какви средства.

„По тази отворена покана „Пловдив 2019“ влиза в това партньорство със 100 000 лева. Тези пари смятаме да разпределим между проектите, които са ни харесали. Партньори, които вече имат финансиране от нас няма да бъдат финансирани по тази покана от „Пловдив 2019″, но те могат да получат потвърждение, че могат да кандидатстват към EU Japan Fest за финансиране от тях. Добре е кандидатите да са помислили и за финансиране от другаде, т.е. да участват поне с 40% собствено финансиране.“, уточни Куюмджиева.

Предложенията могат да включат широк спектър от прояви и събития от различни сфери на изкуството. Допускат се идеи от визуални изкуства, артистични намеси, дизайн, също бойни изкуства и био строителство. Няма ограничения и в размера на исканите средства за един проект, но задължително условие към кандидатите е да предложат партньор от Япония или с японски произход.

В момента проектът Европейска столица на културата е навлязъл в изключително интензивна фаза. Целият екип е много задъхан, ние едва смогваме с работата. Както виждате бълваме отворени програми почти всеки месец, защото се опитваме да компенсираме закъснението, което имаме от една година. Предстои ни и втори официален мониторинг, които ще е на 18-ти април.“, каза още Светлана Куюмджиева.

Кукерите от Раковски се включват в Европейска столица на културата

 

Подобни статии

Top