Пловдив брои още над 250 000 лв. на БДЖ за пробива под Централна гара

Общинският съвет решава за покупката на нова порция имоти, нужни за проекта на НКЖИ

Община Пловдив закупува части от още два имота, собственост на БДЖ – Пътни превози като част от имотите, включени за придобиване по проекта за пробив под Централна гара на Национална компания железопътен транспорт, предава репортер на DCnews.bg.

Става дума за 257 квадрата от имот общо 67 702 квадрата с транспортно предназначение на ул. „Академик Петър Динеков“ 2 и 654 квадрата от имот общо 4528 квадратни метра на бул. „Васил Априлов“ 3 – административна сграда и културен дом на БДЖ.

От писмо на управителя и прокуриста на БДЖ – Пътни превози от 5 януари миналата година става ясно, че имотите на дружеството са частна собственост и БДЖ – ПП в качеството си на търговско дружество изцяло се подчинява на правилата на пазара на имоти. През ноември 2020 година дружеството изпраща друго писмо, с което съобщава, че е съгласно да продаде имотите на цена съответно – 79 000 лева за 257-те квадрата и 171 600 лева за имота от 654 квадрата. Сумите са без ДДС.

Решение за сделката трябва да бъде взето от пловдивския Общински съвет на първата за годината сесия. Проверка на DCnews.bg показа, че тя е насрочена за последния вторник на месеца, а именно – 26 януари.

Припомняме, че кметът Здравко Димитров вече съобщи пред журналисти, че пробивът под  Централна гара трябва да стартира до няколко седмици – четете ТУК. Припомняме също, че по договорка с НКЖИ Община Пловдив е натоварена със задачата да осигури имотите, нужни за осъществяване на проекта.

Подобни статии

Top