„Пловдив чете“ влиза за пръв път в Тютюневия град

„Фондацията“ открива на Античния театър литературния фестивал

Литературен кът, много и интересни автори и още по-богата и наситена програма ще предложи тази година фестивалът „Пловдив чете“, съобщи издателката Божана Апостолова, чието издателство „Жанет 45“ и тази година организира литературната проява.

42 издателства, от които 37 гостуващи, ще представят най-новите си книги в 14 шатри на тазгодишната „Алея на книгата“, която по традиция ще бъде разположена пред Централна поща.

Множество интересни автори, сред които гости от Турция, Македония и Хърватия, пристигат за фестивала. Сред тях са писателят и преводач Хюсеин Мевсим, македонският писател Луан Старова хърватската писателка Ивана Шоят-Кучи  и американската авторка Елизабет Костова.

Проявите от фестивала, който се провежда за 16-ти път, започват още в неделя с представянето на онлайн платформите за литература и новата поетична книга на Димана Йорданова „По гръбнака“. Специално за премиерата й идва и поетът-драматург Елин Рахнев, който е редактор на книгата.

Официалното откриване на „Пловдив чете“ ще бъде на 12 юни

(вторник) първо от 18.00 ч. „с много шум“ в литературния кът пред Централна поща. Биг Бенд Пловдив, както и изгряващите звезди на „Арт Войс Център“ с ръководител Румяна Иванова, ще радват почитателите на книгите. Там ще бъде връчена и наградата „Читател на годината от 5 до 105“ на НБ „Иван Вазов“.

Два часа по-късно на Античния театър министърът на културата Боил Банов ще приветства участниците в „Пловдив чете“, а Божана Апостолова ще връчи традиционните награди на фестивала – за най-високи постижения в съвременната поезия „Орфеев венец“, чието парично измерение е 5000 лв. и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга, на стойност 2000 лв. След награждаването концерт ще изнесат музикантите от „Фондацията“ – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, съобщи Апостолова.

„Започнах фестивала на майтап преди 20 години, бяхме няколко издателства, но накрая останах само аз“, обясни пред журналистите издателката в типичния й прям начин на изразяване. По думите й всички 42 издателства, които участват в „Пловдив чете“, както и по други подобни литературни прояви в страната, твърдяли, че единствено под тепетата продавали най-много книги.

Георги Господинов идва от Ню Йорк за закриването

Сред акцентите на литературната проява е и премиерата на най-новата книга на писателя Георги Господинов „Всички наши тела“. Господинов идва специално от Ню Йорк за представянето на 17 юни в склада на фондация „Пловдив 2019“. Така за първи път „Пловдив чете“ влиза в Тютюневия град, подчерта Божана Апостолова и допълни, че това ще е официалното закриване на проявата.

И тази година фестивалът е финансиран с 10 хил. лв. от Министерство на културата, общината и спонсори. А всички издания, които ще се продават на Алеята на книгата, ще бъдат с традиционната 20%-на отстъпка за клиентите.

Подобни статии

Top