Пловдив е домакин на симпозиум за съвременната роля на паметниците от социализма

Симпозиум „Нестабилни монументи. Останки от временна идеология“

Артистите Катарина Свобода и Камен Стоянов събират в Пловдив  различни гледни точки, насочени към монументалното наследство на социализма.

В симпозиума „Нестабилни монументи. Останки от временна идеология“  ще се анализира съвременното значение на паметниците от социалистическата епоха. Отправната точка е късометражният им филм „Альоша и котката” заснет от тях в Пловдив през 2019 г. като част от работата им в рамките на резидентната програма АДАТА в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

Съпоставяйки различни опити в полето на културната теория, симпозиумът – който е завършващ етап на проекта – цели да създаде пространство за разнопосочна дискусия за тези паметници в културно и естетическо отношение.

Програмата на събитието започва от 15:00 часа в СКЛАД с презентация на Маргарита Доровска  –  директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Тя ще представи проекта „Нонумент“, разглеждащ промените в символната стойност на монументите и осъществен през изминалата година в програмата на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството.

1 2

Top