Пловдив е главен герой на BBC Travel

Пътеписецът на BBC Travel описа айляка от първа ръка

Реномираното издание BBC Travel, което се радва на повече от 3 000 000 читатели, включи Пловдив в поредицата си „Душата на града“, представяйки най-стария жив град в Европа през очите на хората, които живеят в него.

Пловдив се гордее с репутацията си, че прави нещата по свой собствен начин. Веднага след като слезете от автобуса от столицата София, можете да почувствате промяната в темпото на живот. Хората ходят по-бавно тук. Изглежда, че имат повече време. Трафикът е по-малко забързан. Докато се разхождате към центъра на града през парка, където възрастни мъже се събират, за да играят шах, а хората си почиват и разговарят под сянката на старите дървета, усещате, че Пловдив е един по-различен град.“ Така започва разказа си пътеписецът Уил Бъкингам. Журналистът прекарал няколко дни в София, събирайки информация за Пловдив, но му направило впечатление, е столичните разбирания за пловдивски феномени като айляка, например, са различни и решил да почерпи информация от извора.

Журналистът не пропуска да спомене квартал „Капана“ с изрисуваните стенописи и множеството барове и заведения, кафене „Джумая джамия“. Дори и котките по калдъръмените улици на Стария град му изглеждат по-безгрижни, отколкото другаде.

Според автор, ако попитате хората тук, защо градът е толкова спокоен, те ще ви кажат: Пловдив е „айляк“. И не защото тук хората не работят. Така той стига до извода, че в съвременен Пловдив думата „айляк“ е придобила собствен смисъл и значение, нещо, което не може да се преведе, а трябва да се почувства.

Айляк, това да намериш време, да излезеш за закуска и да не се прибереш до вечерта, да успееш да намериш време за кафе в забързаното ежедневие и да откриеш кътчета в града – алеи, малки паркове, пейки – където можеш да се разхождаш с приятели, да слушате музика, да пиете бира и да си говорите.

Това е удоволствието, което изпитваш от заобикалящата те среда. Свързано е със свободата на душата и с това да намериш мястото си и да правиш всичко с по-малко стрес. В заключение авторът цитира разбирането на българския писател Филип Гюров, който казва: Не всичко е в суматохата на големия град, необходимостта от закупуване на най-новата технологична играчка, необходимостта винаги да се изкачвате по социалната стълба. Хората, особено младите, са изпитали ужасните странични ефекти от прегарянето. Оттук и нуждата да забавим, да се разрастваме, да живеем повече в синхрон с природата и себе си.

Цялата статия – четете ТУК. 

Подобни статии

Top