Пловдив е готов за световното по гребане! (СНИМКИ)

Шефът на МОК Томас Бах ще има среща със Стефка Костадинова, с президента Румен Радев и със спортните министри на България, Русия и Австрия

Пловдив е готов за откриването на Световното първенство по гребане за мъже и жени от 9-и до 16-и септември. Над 3 800 са акредитациите, които близо 1 000 състезатели от над 400 отбора от 62 държави. Рекорден брой – 190 журналисти  от цял свят ще отразяват първенството.

България ще участва в три дисциплини. На двойка скул ще ни представят Кристиан Василев и Борис Йотов. Двойката бе сформирана в последните дни преди световното, като двамата са най-добрите ни състезатели.

На лек скиф при мъжете ще се състезава Лазар Пенев, а на двойка без рулеви Рангел Кацарски и Станимир Халаджов.

Голямата новина бе потвърдена – на 15 септември на официално посещение в Пловдив пристига президентът на МОК Томас Бах. Той ще бъде придружаван от президента на БОК Стефка Костадинова. Томас Бах ще проведе работна среща с президента на България Румен Радев и с министрите на спорта на България Красен Кралев, на Русия и на Австрия. Тогава ще бъде направена и първата копка на втория Гребен канал, който се очаква да бъде готов в рамките на 1 година.

Три големи българки – олимпийски шампионки по гребане, оставиха автографи и послания върху Лодката на приятелството – официалния символ на започващото в Пловдив световно първенство по гребане за мъже и жени. Румяна Нейкова, Светла Оцетова и Стоянка Груйчева бяха първите, които се разписаха на Лодката на приятелството, върху която послания за България и Пловдив ще оставят всички шампиони от световното първенство и очакваните важни гости.

С чувство за хумор златната Руми Нейкова пожела успех на състезателите: „Ако има попътен вятър, рекорди ще падат. И моят, може би. Затова – успех и насрещен вятър“, написа с усмивка Руми.

„Организацията е страхотна. Каналът е най-голямото предимство на Пловдив, една специална база, която осигурява невероятни условия на всички състезатели. От страна на ФИСА очакваме прекрасно първенство в България тази година”, заяви техническият делегат на шампионата и член на ФИСА Майк Танер. А след това написа върху Лодката на приятелството: „Поздравления, Пловдив. Пожелавам на всички успешно световно първенство.“

„Това, че са осигурени възможно най-добрите условия за състезателите и равностойни коридори за всички по време на гонките, изтъкна като огромно предимство на гребната база в Пловдив и олимпийската шампионка в гребането и член на Техническия комитет на ФИСА Светла Оцетова. „Смея да кажа, че условията при нас са най-добрите, които могат да бъдат предоставени в целия свят”, допълни Оцетова.

„Вчера цяла България стана свидетел на тържествата по случай Деня на съединението в Пловдив. Вярвам, че и световното първенство ще бъде отразено подобаващо – и то не само у нас. Има заявки за сигнал и излъчване от над 80 държави, така че хора от целия свят ще могат да научат за България и Пловдив. Събитието е с огромни размери – имаме 3800 акредитирани, от които близо 1000 състезатели. В последните години община Пловдив и организационният комитет натрупаха доста опит и съм сигурен, че в края на гребния шампионат ще се поздравим с отлично проведено състезание. Издигаме имиджа на Пловдив и България пред всички чуждестранни и български гости”, заяви зам. кметът на града домакин Георги Титюков.

А след това написа своето пожелание върху Лодката на приятелството: „Попътен вятър и смело по стъпките на Оцетова, Груйчева и Нейкова.“

„След 19 години!“ С този надпис върху лодката шефът на организационния комитет Иван Попов описа мечтата на Пловдив да вземе световно първенство по гребане за мъже и жени. „Точно толкова измина от първата кандидатура до сбъдването на тази наша мечта“, заяви Иван Попов.
Иван Попов благодари на всички, които помагат в организацията – министерството на младежта и спорта, община Пловдив и българската федерация.

„Всяка година общината добавя нещо ново към гребния канал и той става все по-добър. В бъдеще ни предстои да започнем и изграждането на помощен канал и на тази база ние ще имаме най-прекрасното съоръжение в цял свят и всичко ще бъде завършено. Така че се надяваме условията у нас да са още по-добри след време. Пожелаваме успех на нашите състезатели на световното първенство”, каза президентът на федерацията Свилен Нейков, който допълни, че очаква у нас да валят световни рекорди, ако има попътен вятър.

Впечатляващото откриване е в събота от 18:30 часа на Античния театър, а гонките започват в неделя.

Подобни статии

Top