Пловдив обезпечи пълния цикъл за даряване на кръвна плазма

Градът под тепетата очаква втори, а при нужда и трети апарат за плазма

Много добри новини съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева след своето посещение в Районния център за трансфузионна хематология тази сутрин, предава репортер на DCnews.bg.

Центърът вече разполага с апарат за кръвна плазма, дарен от СНЦ „Бизнесът за Пловдив“. Втори апарат се очаква като дарение от същото сдружение до Коледа, а при нужда от самия център имат готовност да поискат и трети от министерството на здравеопазването. Отделно – министерството предоставя средства в размер на близо 250 000 лева за различни апарати, консумативи и прочие, които да осигурят пълния цикъл на процеса.

Преди Коледа се очаква да бъде доставен и фризерът, в който ще се съхранява плазмата. Припомняме, че фризерът е осигурен благодарение на пловдивски дарители.

Плазмата не е панацея, не може да се разчита единствено на нея, защото заболяването е комплексни и тя е елемент от лечението, коментира пред журналисти директорът на центъра д-р Соня Джевизова. По думите й дарителите се поделят на няколко основни групи – едните са близки, роднини и приятели на заболелия от коронавирус, сами преминали битката с COVID и срещнали се очи в очи с него; другите са хора, които напълно доброволно идват да дарят на човек в беда, просто защото така са решили.

Най-трудно се намира плазма за кръвна група АБ, следва кръвна група Б. Най-много пациенти боледуват, съответно – най-много са и дарителите с кръвна група А и 0.

Добрата новина

От Центъра вече са взели под внимание препоръки за разширяване набора от документи, които вече преболедувалите и сега желаещи да дарят плазма трябва да носят със себе си. Така, освен с PCR тест, дарението ще може да става и след предоставяне на антигенен тест или такъв за наличието на антитела; възможно е и след предоставяне на епикриза. Те, обаче, трябва да са придружени със съответната документация и да са направени от лицензирани лаборатории.

Разширяваме възможностите, но най-важното в крайна сметка е, човек да е оздравял напълно, подчертаха от Центъра.

Нашият кръвен център има капацитет. Оттук насетне призовавам всеки да дойде и да дари кръв. От нас зависи да се справим като общество, подчерта за финал областният управител Дани Каназирева.

Подобни статии

Top