Пловдив и Бургас обединяват сили за големи проекти

Кметът Здравко Димитров посрещна колегата си Димитър Николов в Общината

Кметът на Пловдив Здравко Димитров посрещна колегата си от Бургас Димитър Николов в Общината днес. Основен акцент на разговорите им е бил набелязването на конкретни стъпки по започване на съвместна работа между двете общини по проекти в следващия програмен период.

Брюксел насърчава регионалната децентрализация и кооперирането между повече региони и дава възможност за привличането на допълнителни средства за инвестиции. Двата града подготвят споразумение, което да даде рамка на основните приоритети за кандидатстване на двете области по основните финансови механизми през следващите години. След подписване на меморандума за сътрудничество в началото на следващата година ще бъде изготвена и пътна карта за двата района.

Към общите действия се очаква да се присъединят и градовете Стара Загора, Хасково и Габрово

Димитров и Николов акцентират върху развитие на индустриалните зони, осигуряване на техническа, социална, образователна и комунална инфраструктура, транспортни връзки, обществен екологичен транспорт, обезпечаване на производствени ресурси, центрове за преквалификация и т.н.

На срещата присъстваха и зам.-кметът по бизнес развитие Стефан Стоянов и Пламен Панчев председател на клъстер Тракия икономическа зона, които в момента съвместно подготвят концепция за развитие на въглеродно неутрални индустриални зони край Пловдив.

Новата етап от развитие на индустриалните зони около Пловдив се очаква да предизвика допълнителен интерес на компании от Европа и Северна Америка, които да насочат свои инвестиции в производства с по-висока добавена стойност. Част от споразумението между градовете е и официализиране на работата на двата отдела за бизнес развитие и обединяване на усилията за привличане на чуждестранни инвеститори.

Подобни статии

Top