Пловдив и Франция работят заедно за „Европейска столица на културата 2019“

Фондация „Пловдив 2019“ ще си партнира с френския културен институт по два големи проекта – „Капана“ и „Махала“

От 1 август ще бъде обявена четвърта сесия отворена покана за „Капана – Квартал на творческите индустрии“. От четирите фази на отворени покани, тази е с най-голям бюджет, чиято стойност е 35 хил. лева. Тези средства са осигурени по равно от бюджета на фондацията за Европейска столица на културата и от френския културен институт.

„Имахме такава планирана отворена покана, а френското участие се появи в последствие. Те завишиха сумата, за да може да си позволим стойността на поканата да е общо 35 хил. лева.“, обясни Светлана Куюмджиева – артистичен директор на фондацията.

Тя уточни, че тези пари ще бъдат разпределени между най-добрите проекти, но е възможно да бъдат дадени и само на едни проект – „Ако се появи такова предложение, което да е убедително и да изисква такова мащабно финансиране, и да е толкова интересно и важно.“

По предходната отворена покана за „Капана“ бюджетът беше 20 хил. лева, а тези средства бяха разпределени между 9 проекта, които осъществиха общо 90 събития.

„Не слагаме лимити за финансирането на проектите“, подчерта отново Куюмджиева. „Нашата основна цел е да водим в „Капана“ културно съдържание. Французите подкрепиха тази идея, подкрепят я и с експертиза, за това как се развиват квартали на творчески индустрии в Европа. Не винаги тези проекти са устойчиви, ние сме наясно с рисковете. Основното тук е българо-френски проекти с акцент върху френска култура.“

Артистичният директор уточни още, че не е задължително кандидатите по проектите да имат френски партньори или да са французи, това могат да бъдат и български артисти.

До края на юли пък върви отворена покана за художници и артисти, които да се включат в училищни спектакли в периода от 30 септември до 7 октомври. По този проект специалисти ще обучават как се прави изкуство на открито. Ще се работи на остров „Адата“, а спектаклите ще се изнасят в центъра на Пловдив.

Подобни статии

Top