Пловдив има свой паметник на Свободата (СНИМКИ)

Къс от Берлинската стена остава завинаги в града под тепетата

От днес Пловдив има уникален паметник, посветен на мира и толерантността – огромен къс от Берлинската стена с послание към бъдещите поколения да не повтарят грешките от миналото. За официалното откриване на монумента в града под тепетата пристигна немският посланик Н.Пр. Кристоф Айххорн, както и президентът в годините от 1997 – 2002 Петър Стоянов. Кметът Здравко Димитров, зам.-директорът по международни отношения към фондация „Пловдив 2019“ Виктор Янков и почетният консул на Федералната република Мариана Чолакова пък представляваха пловдивчани.

„Преди 30 години се случи това, което нашето поколение не вярваше, че ще стане – стената падна. Благодарим на кметството в Берлин за подаръка и жеста. Нека служи за пример, че трябва да живеем заедно и свободно, защото Пловдив е свободолюбив град“, обърна се към гостите си кметът Димитров.

„На пръв поглед човек ще рече, че става въпрос за къс от Берлинската стена, каквито има на много места в Германия и по света. Но този мемориален знак е важен, за да се знае и след 30, и след 300 години по какъв път е минала Европа“, коментира президентът Петър Стоянов. „За мен като посланик на Германия е изключителна чест и радост да видя, че 2019-та година в Пловдив започна с изложба на Берлинската стена и сега – за края й, част от стената идва тук“, сподели на свой ред посланик Айххорн.

„В края на тази толкова важна за нас година, за мен е чест, че откриваме едно малко парче от стената, което ще остави голямо и важно европейско послание за Пловдив – да бъдем свободни, за живеем ЗАЕДНО в Европа без стени“, заяви и предствителят на фондацията Виктор Янков.

Парчето от Берлинската стена – което тежи цели 2 тона и половина и е високо 3,60 метра, вече е свободно изложено пред най-новата пловдивска зала „2019“ на ул. „Гладстон“, където всеки пловдивчанин или гост на града може да го види, докосне и снима.

Подобни статии

Top