Plovdiv Jazz Summer продължава този уикенд с три концерта в село Марково - DC news

Plovdiv Jazz Summer продължава този уикенд с три концерта в село Марково

Безплатен концерт на Теодосий Спасов и камерни градински концерти на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева от днес до 28 август

Програма 26-28 август

26 август | 20:00 ч. | ул. „Панорамна“ 60, вилна зона, село Марково

Камерен градински концерт на Димитър Льолев квартет // „Родополоджи“

Антони Дончев, Борислав Петров, Борис Таслев

Билети в мрежата на Еventim и онлайн

27 август | 20:00 ч. | Открита сцена, площад село Марково (ул. „Захари Стоянов“ №63)

Концерт на Теодосий Спасов джаз квинтет

Ангел Демирев, Мирослав Турийски, Александър Леков, Начо Господинов

Вход свободен

28 август | 20:00 ч. | ул. “Панорамна” 60, вилна зона, село Марково

Камерен градински концерт на Даниeла Белчева // “Silver Button”

Милен Кукошаров, Димитър Семов, Михаил Иванов

Билети в мрежата на Еventim и онлайн

За първа година се провежда лятното издание на Plovdiv Jazz Fest. В началото на август в Пловдив бе неговата първа част. Plovdiv Jazz Summer обаче продължава и в края на месеца, този път в село Марково в близост до Пловдив.От днес до 28 август ни очакват два камерни градински концерта на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева, както и голям безплатен концерт в центъра на селото на Теодосий Спасов джаз квинтет.

Началото на тази втора част от летния фестивал тази вечер от 20:00 ч. ще постави концертът на Димитър Льолев (саксофон), Антони Дончев (пиано), Борислав Петров (ударни) и Борис Таслев (контрабас). Съвсем тематично в камерна и градинска атмосфера на ул. „Панорамна“ 60  (във вилната зона, село Марково) те ще представят авторския албум на саксофониста Димитър Льолев – „Родополоджи“ (2014 г.). Той описва музиката в албума като симбиоза на взаимното проникване между родопския фолклор и джаза.

Освен саксофонист Димитър Льолев е още композитор и аранжор. Той е роден в Пловдив, където завършва Музикалното училище и Музикалната академия. През 2002 г. продължава образованието си в Консерваторията Prins Claus в Грьонинген, Холандия. Там учи в програмата “New York Comesto Groningen”. Димитър Льолев има четири авторски албума, последният – Some Story бе записан по време на пандемията през 2020 г.

На следващия ден (27 август) в центъра на село Марково на открита сцена пред НЧ „Алеко Константинов – 1907“ (ул. „Захари Стоянов“ №63) ще прозвучи музиката на Теодосий Спасов джаз квинтет, в който участват някои от най-добрите пловдивски джаз музиканти от новото поколение като Мирослав Турийски (клавишни), Александър Леков (бас), Начо Господинов (ударни), както и Ангел Демирев (китара). Концертът ще започне в 20:00 ч. и входът ще бъде свободен.

Теодосий Спасов е световно признат виртуоз на кавала. Той първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. Теодосий Спасов е особено популярен със своите оригинални идеи, за които събира музиканти от различни жанрове. Има издадени над 40 албума със солови изпълнения и с различни музикални състави. Той развива свой собствен стил на свирене. Работи с фолклорни, джазови и класически оркестри, с известни български и чуждестранни музиканти. През 1995 г. списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. Теодосий Спасов е носител на много отличия и награди, сред които е и почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив (2014), а през  2015 г. става „Артист на ЮНЕСКО за мир“.

Последният концерт от програмата на Plovdiv Jazz Summer ще бъде отново в камерната градинска атмосфера на ул. „Панорамна“ 60 в село Марково. Там ще чуем втория албум на Даниела Белчева – “Silver Button”, заедно с Милен Кукошаров (пиано), Димитър Семов (барабани)  и Михаил Иванов (контрабас). Това е вторият албум на варненската певица, който е провокиран от съвместната ѝ работа с тримата джаз музиканти. Всички песни в новата им продукция са по текст, музика и в изпълнение на Даниела Белчева. В по-голямата си част аранжиментите са дело на Димитър Семов и всеки от останалите музиканти допринася с идеи и начина си на музициране. Текстовете в албума притежават характерен лиричен почерк и отразяват биографията на своята създателка, живяла години в Северна Европа, откъдето може да се каже, че е попила минималистичния щрих в музиката си.

Билетите за камерните градински концерти на Plovdiv Jazz Summer вече са в продажба в мрежата на Eventim. Местата за тях са много ограничени.

Plovdiv Jazz Fest и Plovdiv Jazz Summer са организирани от Blue M. Събитията в село Марково се осъществяват в партньорство с кметство Марково.

Plovdiv Jazz Fest и  Plovdiv Jazz Summer се провеждат с подкрепата на Община Пловдив и са част от Културния календар за 2022 г.

Подобни статии

Top