Пловдив може да пести близо 70% от парите за осветление - DC news

Пловдив може да пести близо 70% от парите за осветление

LED осветлението се включва 20 минути след залеза и се изключва 20 минути преди изгрева на слънцето

Само за един месец в районите „Южен“ и „Централен“ в Пловдив са сменени 1913 осветителни тела със съвременни LED осветители и са изградени два фотоволтаични парка – в детска градина „Зора“ в район „Централен“ и в училище „Константин Кирил Философ“ в район „Южен“. Това съобщи Стоян Ковачев от фирмата, извършила подмяната на уличното осветление в двата пловдивски района.

„Над 70% ще са реално спестените от общината срадства за осветлението на „Южен“ и „Централен“, а ефектът ще се усети съвсем скоро, особено при новите цени на тока“, коментира Ковачев.

Той подчерта, че новите улични LED лампи отговарят на европейската технология, според която се осветяват само улиците и тротоарите, а не паркингите и входовете на жилищните сгради. Това беше голям проблем, тъй като досега хората ползваха дори и за вкъщи осветлението от уличните лампи. Според новото европейско изискване това е абсолютно недопустимо, дори се посочва, че над лампата осветлението трябва да е нулево, за да не се нарушава животът на различните биологични видове – основно птици и други дребни животни, обясни предстовителят на фирмата изпълнител.

„Именно заради по-малката осветеност в общината са получени шест жалби от граждани, но категорично параметрите на новото улично осветление отговарят на европейската наредба и стандарти“, заяви Таня Петкова, ръководител на проекта в община Пловдив. Тя посочи, че проектът е с бюджет над 1.1 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ по Норвежката програма.

От общината припомнят, че договорът беше подписан през февруари миналата година от тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова и кмета на Пловдив Здравко Димитров. Безвъзмездните средства са от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2020 г.

Община Пловдив ще продължи подмяната на уличното осветление с по-икономично и в другите райони на града. Обявена е обществена поръчка, а до откриването на нова европейска програма общината ще вложи собствени средства, съобщи Таня Петкова. Тя уточни, че за тази цел в общинския бюджет са заложени близо 1 млн. лева, които са разпределени за тригодишен период.

Източник и снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top