Пловдив не е съгласен с разширяване на кариерите над Белащица

Снимка Константин Георгиев

Тотев иска прекратяване на процеса за издаване на концесия

Кметът на Пловдив Иван Тотев изпрати до министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда Нено Димов, на здравеопазването Кирил Ананиев и на земеделието Румен Порожанов писма, в които се изразява становище за прекратяване процеса по издаване на разрешение за отдаване на концесия на кариерите над Белащица. Поводът са сигналите, получени от жители на Пловдив и околни населени места, съобщават от общинския пресцентър.

Общината се обявява против добива на строителни материали в участък „Калоян“ от находище „Белащица“ на площ 50,534 дка и не е съгласна да се предоставя разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в площите „Сантала“ и „Сантала 2“.

Експертното мнение е,

че това ще окаже общо въздействие върху околната среда и човешкото здраве и в Пловдив. Сред мотивите е близостта на кариерите в землището на с. Белащица, които се намират на около 10 км южно от Пловдив и на приблизително 3 км от землищната граница на община Пловдив. Наличието им се явява фактор за замърсяването на атмосферния въздух на населените места около находището, включително върху качеството на околната среда и на територията на община Пловдив.

1 2

Подобни статии

Top