Пловдив очаква туристи от цялата страна през уикенда на фестивала "Вино и гурме" - DC news

Пловдив очаква туристи от цялата страна през уикенда на фестивала „Вино и гурме“

Осмото издание на фестивала отбелязва рекорден брой участници

Дефиле „Вино и гурме“ ще се проведе този уикенд – 14 и 15 май 2022 г. Осмото издание на фестивала отбелязва рекорден брой участници, ще изненада с пъстра фестивална програма и феерия от вкусове. Участниците отново ще бъдат разположени в емблематичните къщи на Стария град в Пловдив – музеи, галерии, заведения и културни средища.

На специална пресконференция днес в една от локациите на дефилето – „Къщата на Иван Черноземски“, организаторът инж. Любозар Фратев – председател на УС на Съвет по туризъм – Пловдив представи акцентите и новостите в тазгодишното издание.

Участниците в 8-то издание са 67, от тях 42 са винопроизводители, 21 са производители на храни и продукти и 4 съпътстващи на 16 локации. За сравнение, досегашният рекорд на участници бе през 2021 г. с 41 участника, от които 27 винарски изби и 14 производители на храни на 10 локации. Записването им продължи броени дни преди старта на фестивала.20 от участниците тази година ще се представят за първи път. Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 240 вида вина и десетки гурме вкуса“, разказа инж. Фратев.

Градът е готов за туристическия сезон. Този уикенд ще направим демонстрация на усилията и политиките, които прилагаме в привличането на все повече туристи в града, носещ титлата „Най-добра европейска дестинация за 2022“, с представяне на цялостен продукт“, отбеляза заместник-кметът Пламен Панов.

Той акцентира и върху факта, че освен дефиле „Вино и гурме“ на 14 и 15 май 2022 г. , в събота е и Европейската нощ на музеите 2022.

Културното съдържание, което ще видим през този уикенд, на практика ще привлече туристи от всички сегменти, съставляващи туристическия бранд на Пловдив. Ще има и хубаво вино и хубава храна, интересни фестивали, музеите ще отворят врати със своите ценни експонати и съпътстваща програма, хотелите и ресторантите ще бъдат заедно. Очакваме силен и динамичен уикенд!“, посочи още Панов.

Разнообразна и забавна фестивална програма ще допълва преживяването на посетителите на „Вино и гурме“.

Фестивалът ще бъде открит от девическа хорова формация „Евмолпея” и официални гости в събота на 14 май от 11 часа, в началото на Стария град, ул. „Съборна“ №2-4. Дегустациите в събота ще се осъществяват от 11:00 до 19:00 ч., а в неделя от 11:00 до 18:00 ч. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон = на една дегустация/. За първа година организаторите представят и нова визия на жетоните, в която вече са изписани имената на двата винени фестивала – Дефиле „Вино и гурме” и „Дефиле на младото вино”. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за две бутилки вино – изработени от ОП „Социално предприятие за хора с увреждания”.

1 2

Подобни статии

Top