Пловдив осъмна с плакати  с  надпис „Гоце е българин“ - DC news

Пловдив осъмна с плакати  с  надпис „Гоце е българин“

Те са разлепени на възлови места в града

ВМРО-гр.Пловдив облепи с плакати с лика на Гоце Делчев  възлови места в града. Акцията е по инициатива на общинския комитет на воеводите и е част от поредица събития свързани с паметта за  българския национален герой Гоце Делчев, а повода е 119 години от гибелта му.

Възпоменателно шествие с надслов „Гоце е българин“ ще се проведе днес – 4 май/сряда/ от 18.00 часа. Процесията ще започне от пл.“Стефан Стамболов“ и ще мине по цялата Главна улица на града, като активът на ВМРО ще раздава на пловдивчани листовки с портрета на  Гоце Делчев от поредицата „Героите на България“.

На гърба на портрета е отпечатано стихотворението на П.Яворов посветено на великия българин и риторичния въпрос на ВМРО към гражданите: „Ще им дадеш ли Гоце, българино?“.

Целта на организаторите е да провокират съгражданите и сънародниците си относно опитите за кражба на историята от страна на РСМ в контекста на сагата около еврочленството на западната ни съседка.

От няколко дин  младите пловдивски воеводи от студентската ВМРО разпространяват по  информационните канали позиция, в която  обясняват защо е важно да пазим и да не предаваме националните си герои, защо е важно да не ИМ дадем историята си.

Ето какво се казва в документа

„ЩЕ ИМ ДАДЕШ ЛИ ГОЦЕ?! Напоследък отново се заговори за произхода на видния български революционер от Македония Георги (Гоце) Делчев. Този въпрос се повдигна след неуспешния опит на Белградските и Скопските фалшификатори по време на една изложба в Белград, да представят Гоце Делчев като някакъв си македонски, а не български революционер, а българската страна неприемайки лъжата и манипулациите веднага изтегли изложбата. Днес Гоце Делчев е почитан като един от най-великите синове на българския народ. Характер, изкован от рицарство и безкрайна обич към народа и към поробена Македония, огнен дух, съчетал в себе си по нещо от Левски и Раковски, роден водач на българите извън България – това е най-кратката характеристика, която можем да се даде. Посветил живота си на мечтата за Обединена България, благодарение на неговите усилия ВМОРО се сдобива със своята четническа армия, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Одринска Тракия. Гоце е безспорен българин, както и сам се е определял. В ранните си години на революционна дейност той става учител в училище в град Щип, учител по български език, по простата причина, че по онова време македонски такъв НЕ съществува. За животът на воеводата биография пише, не кой да е, а самият Пейо Яворов, сравнявайки го с Ботев и Левски. Въпреки всички доказателства исторически извори днес Република Северна Македония твърди, че Гоце Делчев не е българин. Твърдят и се опитват да наложат неистини за животът на един велик българин, който е оставил ярката си следа в българската история. Република Северна Македония иска ние да предадем историята си. Иска да се откажем от всички тези хора дали животите си за една целокупна България. Спорът породен около личността на българския герой е доста тревожен. Показва, че ние не се интересуваме достатъчно от миналото си. Всеки човек запознат с делата на Гоце не би отстъпил от историческата истина. Помнете историята си, без минало – няма бъдеще, нека знаем кои сме всъщност. Нека безкомпромисно да защитаваме българските национални интереси и символи на българското. След, като знаеш факти от живота и делото на воеводата, е ЩЕ ИМ ДАДЕШ ЛИ ГОЦЕ?! Да живее България !“ 

Темата  „Македония“ е и фокусът на серия от протести,

които ВМРО организира в национален мащаб с призив “Не предавай Македония!“ Първият протест пред Министерски съвет започва след минути тази сутрин и ще продължи през целия ден. Събитието  цели още веднъж да припомни на правителството, че няма право да отстъпва от българската позиция за еврочленството на РС Македония и че всичко друго е равносилно на национално предателство.  Протестът е част от инициативата на ВМРО в защита на българския национален интерес в РСМ.

„Призоваваме всички, които милеят за историческата истина, националния идеал и са категорично против извършване на национално предателство по темата „Македония“ да се присъединят към протестното събитие. Протестните ни действия няма да спрат, докато всички български граждани не се убедят в реалните действия, които да гарантират истинската защита на българския национален интерес. В противен случай те ще прераснат в протестни действия за свалянето на това правителство.

Не трябва да предаваме Македония – заради ограбването на българската история и фалшифицирането на историческата истина; заради Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров и Иван Михайлов, заради войводите и безименните четници на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, борили се за свободата на останалите под робство българи; заради родените в Македония български възрожденци Паисий Хилендарски, Григор Пърличев, Райко Жинзифов и братя Миладинови, заради талантливото перо на Симеон Радев и Димитър Талев, без които българската културна летопис щеше да е много по-бедна; заради 250-те хиляди български воини, загинали във войните за национално обединение и постигане на българския национален идеал; заради хилядите, изгнили в югославските затвори само заради това, че са българи; заради смелостта на днешните българи в РС Македония, подложени на гонения и тормоз, но пазещи кристално чист българския си национален дух; заради достойнството и бъдещето на България!“, казват организаторите.

Подобни статии

Top