Пловдив отбеляза 144-та годишнина от Освобождението си

Военната церемония се състоя в Дондуковата градина

Пловдив отбеляза тържествено 144-та годишнина от Освобождението на Пловдив с поклонение пред паметника на капитан Александър Бураго в Дондуковата градина.

Във военната церемония, включваща полагане на венци и цветя участваха представителен взвод, военния духов оркестър, венценосци, представители на комитет „Родолюбие“.

„Всеки паметник  е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията… Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението. А на падналите в борбата да кажем: „Спете спокойно. Вашите завети няма да бъдат забравени!“. Тези думи от речта на цар Борис III на церемонията при откриване на паметника на Шипка  на 26 август 1934 г. цитира в края на словото си по повод годишнината Мария Карадечева – главен уредник в Регионален исторически музей – Пловдив.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър – Пловдив – Симеон Алексиев.

На поклонението присъстваха областният управител Йордан Иванов, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, депутати, кметът на „Централен“, депутати и др.

1 2 3

Подобни статии

Top