Пловдив отново е „Сцена на кръстопът“

Пловдив отново е "Сцена на кръстопът"

21-то издание на обичания от всички пловдивски театрален фестивал „Сцена на кръстопът“

стартира от днес в града под тепетата. 18 театъра ще представят спектакли на 23-ма автори от 9 града от 4 държави, с над 200 артисти по време на фестивала, който тази година ще премине под мотото „Театъра Пътят“.

Освен звездни представления на българския театър, своите постижения в изкуството ще покажат и трупите на Шекспировия театър от Великобритания, Академичния театър на Лвов от Украйна и Държавния театър на Измир от Турция.

Изключително интересна ще е съпътстващата програма на „Сцената“,

в която има три важни акцента. Ще бъде представена новата „Енциклопедия на Пловдив“ с автор Божидар Тотев, в която е включена информация за най-ценните неща, събития и хора от Пловдив. Ще бъде прожектиран филм за Юлия Огнянова. Година след като ни напусна, Огнянова е герой във филма „Това име го забравете“ на режисьора Боян Папазов и оператора Иван Тонев, който ще бъде показан на 18 септември в Камерната зала на Драматичния театър.

 „Сцена на кръстопът“ ще отбележи и юбилея на писателя Константин Илиев.

На 16 октомври той празнува 80-годишнината си, затова един от акцентите в програмата на фестивала е спектакълът „Великденско вино“. Пловдивската премиера е на 20 септември в Камерната зала. Представлението донесе номинации за Аскеер за изгряваща звезда на режисьора Весела Василева, на актьора Свежен Младенов за ролята на поп Кръстьо и в разделя за „Най-добро представление“. Актьорската гилдия почете таланта на Константин Илиев, който стана носител на голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство и бе отличен с Аскеер.

Тазгодишното 21-о издание „Сцена на кръстопът“

ще бъде открито днес с премиерата на пиесата „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицкая, реализирана от трупата на Драматичен театър – Пловдив.

 

Подобни статии

Top