Пловдив отново изпи своето кафе на толерантността (СНИМКИ)

Много красиви думи за града под тепетата

Пловдив пи своето кафе на толерантността за шеста поредна година. Главният мюфтия Мустафа Хаджи, мюфтията на Пловдив, представители на различните общности и организации в града под тепетата, гости от турското посолство в София, както и от турски общини, Областният управител, зам.-кметът по култура, председателят на Общинския съвет седнаха около една маса, въплъщавайки мотото „ЗАЕДНО“.

„Удоволствие и чест е за мен да съм в Пловдив. Пловдив е градът на толерантността, добросъседството и обичта. Тук винаги е имало място за всички“, заяви главният мюфтия, подчертавайки важността събитието. „Няма по-подходящо място от нашия град, който е пример за толерантност и мирно съжителство през годините. Най-важното е да живеем мирно и в разбирателство“, подчерта на свой ред областният управител Дани Каназирева. По думите на турския консул Хюсеин Ергани нито една държава по света не е хомогенна, но големият успех е различните ценности да се съберат и заедно да се принесат в бъдещето. „Пловдив е постигнал това и е пример пред света“, похвали най-стария жив град на Европа той.

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков коментира по този повод, че етническото многообразие е залегнало и в културния календар на Пловдив. По този повод зам.-кметът по култура на Пловдив Пламен Панов сподели, че настоящата инициатива е еманация на слогана „ЗАЕДНО. „Пловдив е толерантне, красив и многообразен и това заедно е залегнало в ДНК-то на града, който е толерантен, красив и многообразен“, изброи той.

За първи път турската общност отправи покана за Кафе на толерантността през 2015 г., по повод годишнината от вандалския акт над джамията в центъра на Пловдив.

Top