Пловдив – пионер във въвеждането на лечебната езда (СНИМКИ)

Хората със специални нужди отпразнуваха Тодоровден в аванс заедно с кончетата от ранчото за терапевтична езда

Тодоровден в аванс и старт на хипотерапията за 2020 година отбелязаха КСУ „Св. Георги“ и фондация „Едно сърце“ днес, предаде репортер на DCnews.bg.

Хипотерапията е лечебна езда и физкултура чрез общуването с коне. „Тя е ценна и ефективна при лечение и терапия на деца с увреждания, епилепсия, психични заболявания“, коментира директорът на „Едно сърце“ Николай Гавазов. По думите му изследванията са доказали, че при симбиозата между човека и коня се създава енергия, която се превръща в стимулиращ фактор за хората със заболявания. „Язденето и грижата за конете осмисля деня на децата и те ги възприемат като истински домашни любимци, които ги успокояват“, сподели на свой ред Зорница, която се занимава с дресирането на конете в ранчото към Комплекса.

Със затопляне на времето услугата по хипотерапия ще бъде достъпна за всички деца, които имат желание да я ползват. На следващото общинско заседание предстои да бъде взето решение за разходите по поддръжката на центъра и щатните бройки, обясни и зам.-кметът по социални дейности Анести Тимчев.

DCnews.bg припомня, че ранчото за терапевтична езда в Комплекса за социални услуги бе открито през май миналата година като част от проект на фондация „Едно сърце“.

Подобни статии

Top