Пловдив почете делото на Ботев и загиналите за свободата на България (СНИМКИ) - DC news

Пловдив почете делото на Ботев и загиналите за свободата на България (СНИМКИ)

На колене пловдивчани сведоха глави пред паметника на поета-революционер

С военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя в Пловдив бе почетена 146-та годишнина от героичния подвиг на българския поет  и революционер Христо Ботев и неговата чета. Церемонията за Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се състоя пред паметника на поета в Цар Симеоновата градина.

Строят бе приет от генерал-майор Явор Матеев, командир на Силите за специални операции и началник на Гарнизон Пловдив.

Слово по повод 2 юни произнесе директорът на Драматичен театър Пловдив и носител на специалната награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос в областта на изкуството и културата за 2021 г. Кръстю Кръстев. Водещ беше Христо Христов.

Участие в церемонията взеха Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон – Пловдив – почетна рота и венценосци и комитет „Родолюбие“.

Десетки пловдивчани положиха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в знак на почит към героичното му дело. На колене те почетоха поета-революционер и загиналите за свободата на България.

Сред официалните лица бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, кметовете на районите „Централен“ Георги Стаменов, „Северен“ Стоян Алексиев, „Източен“ Иван Стоянов, „Тракия“ Костадин Димитров, общински съветници.

1 2

Подобни статии

Top