Пловдив пред грипна епидемия

Ситуацията в града под тепетата е динамична

Над 5 000 българи вече са със симптомите на грип, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. В 7 общини на страната са предприети извънредните мерки – в грипна ваканция са разпуснати учениците от  Сопот, Карлово, Куклен, Карнобат и Сунгурларе, Дупница и Сапарева баня, съобщава бтв.

Заболеваемостта е висока и в област Пловдив, където към момента са спрени са женските и детските консултации, както и плановите операции. „Нивата са предепидемични, за последните два дни болните деца са скочили три пъти. Вчера направихме предложение до инспектората по образование за ваканция“, обясни д-р Милена Панайотова, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ към РЗИ-Пловдив.

4 са щамовете на грип в страната, а симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Вирусът засяга най-вече децата.

Зам.-кметът по образование на Пловдив Стефан Стоянов вече коментира за DCnews.bg, че положението е изключително динамично, отсъстващите от училище се следят непрекъснато и процентите се движат около 12%. „Очевидно е, че грип има, но ситуацията не е тежка“, коментира той.

Градът под тепетата изчаква решение за грипна ваканция.

Подобни статии

Top