Пловдив предава щафетата на следващите европейски столици на културата

Церемонията започва в 19.00 ч. в ДК „Борис Христов“

Пловдив ще предаде днес символично щафетата на следващите европейски столици на културата точно година след старта на мащабното събитие. Фондация „Пловдив 2019“ е поканила екип на Опера Пловдив за организатор на официалната церемония, която започва днес от 19.00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“.

„Четирите годишни времена“, четири мултимедии за четирите сезона, през които премина Европейска столица на културата, четирите платформи на програмата „Сливане“, „Трансформиране“, „Възраждане“, „Релаксиране“  ще обединят церемонията.

Протоколната част ще е съпътствана от класическа програма с участието на пловдивски деца – лауреати на музикални конкурси, и камерен оркестър на Опера Пловдив с гост-солист виртуозната Лия Петрова, която свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690, предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapell.

С помощта на универсалния език на класическата музика ще бъдат предадени ценностите на инициативата към следващите Европейски столици на културата градовете Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) – 2020 г.

По време на изпълненията пред официалните гости ще бъдат представени ретроспективни кадри от стотиците събития от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Режисьор на спектакъла е Нина Найденова. Поради ограничените места в залата ще има лайв стрийминг през няколко платформи – интернет страницата на Община Пловдив, на Фондация „Пловдив 2019“ и фейсбук страниците им.

Очакват се и множество гости от страната и чужбина.

Подобни статии

Top