Пловдив преподава „монтесори“ уроци в цялата страна (СНИМКИ)

20 педагози от Враца са на посещение в града под тепетата

Спокойна среда, индивидуални занимания, голяма самостоятелност и творчество. Това видяха 20 учители от Враца, които посетиха „Монтесори“ паралелките на Пловдив. 8 учители от начален курс и 12 педагози от детски градини са на посещение в Пловдив за обмяна на опит и добри практики.

В детска градина „Мирослава“ те бяха посрещнати от заместник-кмета Стефан Стоянов, който успя да коментира с тях предимствата и предизвикателствата от въвеждането на този вид обучение в общинските детски заведения от 0 до 6 години.

„Следваме стъпките на Пловдив. Това, което се случва тук, при Вас, е наистина впечатляващо и искаме да го внедрим в детските градини във Враца“, заяви заместник-кметът по образование в града Петя Долапчиева.

„Курсовете по Монтесори, които организираме заедно с Нов български университет, са една добра основа, но същинската работа започва след това“, коментира Стефан Стоянов. Той подчерта, че Монтесори е начин на мислене, което дава добри практически умения, но най- трудното е да се изгради отношение към децата за осъзнаването им като личности с различни индивидуалности. Той обясни, че е дадена максимална самостоятелност в градините по изпълнение на метода и децата се учат сами да се обличат, събличат, хранят, сервират, отсервират.

„Даваме свободата на децата дали да спят следобед или не. Ако не спят, те трябва да спазват правилата да пазят тишина и да се занимава с друга дейност“, конкретизира Стоянов. Заместник-кметът подчерта, че „Монтесори“ учи децата да си помагат взаимно, да споделят, да се грижат едни за други, да имат отношения към останалите, на правото на избор и на ненасилие.

„Важно е да учим децата на меки умения, социални умения на критично мислене“, заключи Стефан Стоянов.

Подобни статии

Top