Пловдив приема Белащица при успех на референдума - DC news

Пловдив приема Белащица при успех на референдума

Решението бе гласувано единодушно

Община Пловдив е готова да разшири границите си и да приеме в своя състав село Белащица, ако с референдум жителите на селото кажат, че предпочитат да се отделят от Община Родопи, пише „Марица“.

Решението беше гласувано в Общинския съвет днес с 44 гласа „за“, без нито един „против“. Единодушният вот беше съпроводен с бурни овации от инициативния комитет, сформиран в Белащица с идеята за провеждането на референдума с въпрос „Искате ли село Белащица, запазвайки статута на село, да се отдели от община Родопи и да се присъедини към община Пловдив?” Подписката е подкрепена от 490 жители на Белащица, което е над 25 % от избирателите, както изисква законът.

Преди да се гласува Йордан Василев от група “Автентична лява БСП” предложи точката да се отложи, тъй като имало съмнения за фалшиви подписи в подписката.

„Това са глупости“, остро реагира Константин Георгиев от „Кауза Пловдив“ и призова колегите да поправят грешката, сторена в края на миналия век със създаването на изкуствената Община Родопи.

Пламенна реч произнесе на микрофона Снежана Стефанова, адвокат на инициативния комитет.  „Ако жителите на Белащица гласуват присъединяването към Пловдив, селото отново ще бъде върнато в състава на община Пловдив, където беше и преди. Несправедливо е всички жители на Белащица да работят в Пловдив, а данъците да плащат на община „Родопи“ и нищо от тях да не се връща като инвестиции в селото. Искаме да се премахне чудовището – кариерата, която трови въздуха не само на селото, но и на Пловдив“, каза Стефанова.

Щастлив от решението беше и кметът на Белащица Костадин Николов.

Подобни статии

Top