Пловдив приема пациенти с COVID-19 от Пазарджик, нуждаещи се от реанимация

Те ще бъдат лекувани в УМБАЛ „Пълмед“, определи Областният медицински щаб

Областният кризисен щаб на Пазарджик е отправил апел към областния управител на Пловдив Дани Каназирева за съдействие и прием на пациенти с коронавирус от област Пазарджик, нуждаещи се от активна дихателна реанимация. Спешната мярка се налага поради продължаващата карантина на медицинския персонал от ОАИЛ на МБАЛ Пазарджик. В писмото до Каназирева се цитира и позицията на изпълнителният директор на МБАЛ – Пазарджик доктор Красимир Темнилов, който припомня, че преди 20 дни 14 медицински лица са дали положителни проби и това е наложило затварянето на реанимацията в Инфекциозното отделение на болницата.

В тази връзка областният управител на Пловдив съобщава, че Областният медицинският щаб е взел решение и е определил УМБАЛ „Пълмед“ да приема пациенти за лечение на коронавирус, насочени от област Пазарджик, включително и за интензивно лечение. МЩ също така възлага на ръководството на болницата да организира и поддържа 15 легла, от които 5 да са за интензивно лечение.

Срокът на решението е до 14 юни, като се надяваме до тогава обстановката в Пазарджик да се нормализира. В сегашната ситуация трябва да сме съпричастни и да  си помагаме отделните региони”, коментира Каназирева. Тя припомни, че в Пловдив и областта за лечение на пациенти с  COVID-19  остават УМБАЛ „Свети Георги“, УМБАЛ „Каспела“, както и общинската болница в Карлово, която има инфекциозно отделение. „Това не освобождава от ангажимента останалите болници, които трябва да имат помещения, където да изолират пациенти със съмнения за коронавирус. При усложняване на ситуацията с решение на Щаба и  в срок от 48 часа, те трябва да могат да възстановят своята готовност за прием и лечение на болни с COVID-19„, допълни Каназирева.

Подобни статии

Top