Пловдив с „Европейски принос“ от наградите „Чудесата на България“ (СНИМКИ)

Цвета Караянчева връчи наградата „Археолог на годината“

Пловдив получи отличието „Европейски принос“ по време на годишните награди „Чудесата на България“. Призът беше връчен на кмета Иван Тотев от Пийт Джаспърт, вицепрезидент на културна организация „Европа Ностра“. Градът под тепетата беше отличен поради факта, че през 2019 година ще бъде Европейска столица на културата.

За да уважи събитието лично присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, като връчи наградата „Археолог на годината“ на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

„Пловдив и България са в сърцето на културното наследство на Европа и са в основата на нейните приоритети. Културното наследство е уникален ресурс за едно общество. То свързва хората, гради мостове, създава общности. От векове Пловдив е пресечна точка на различни култури и империи“, заяви Пийт Джаспърт.

„Аз съм поласкан. Не само, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, но ще имаме възможност да покажем повече от българската култура на света. Това е едно признание за всичко, което се случва в Пловдив,“ заяви кметът Иван Тотев. Той отбеляза, че Пловдив кандидатства за включване в семейството на световното културно-историческо наследство на Юнеско с мозайките, които са запазени в Малката, Голямата базилики и сграда „Ейрене“.

1 2

Подобни статии

Top