Пловдив с цяла болница за лечение на COVID, МБАЛ „Св. Мина“ поема задачата!

Трансформацията ще се случи отделение по отделение до края на следващата седмица

Пловдивската общинска болница „Св. Мина“ ще бъде трансформирана в болница за лечение САМО на пациенти с коронавирус. Това заяви преди минути на брифинг областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева, предава репортер на DCnews.bg.

МБАЛ „Св. Мина“ ще обслужва средно тежки случаи; при усложнения те ще бъдат транспортирани до близки болници с интензивни отделения. Лечебното заведение е подходящо заради удобното си местоположение в центъра на града, заради близостта си редица други болници, както и заради факта, че извън COVID отделението в момента там се лекуват 23-ма души, които лесно могат да бъдат прехвърлени. Решението е това да стане в корпуса на болницата на ул. „Весела“, където ще продължи да работи и родилното отделение.

Промяната ще се извърши поетапно, отделение по отделение, но в рамките на една седмица – следващата.

Разчитам напълно на управителя проф. Петър Петров, коментира Дани Каназирева. По думите й за помощ на „Св. Мина“ вече е разговаряно с други болници за прехвърляне на екипи; отделно – няколко управители на ДКЦ-та в града под тепетата са заявили готовност също да се присъединят, а за последните дни в болницата са се записали петима стажант-лекари и доброволци.

Подсигурени сме за настоящия обем на дейност, за бъдещия такъв ще сме подсигурени на базата на очаквания обем легла, обясни проф. Петров.

По план COVID трансформация първо трябва да се случи с вътрешното отделение, след това да се включи хирургичното отделение и детското отделение. Кардиологията – където се лекуват всички НЕ корона пациенти, се мести на ул. „Весела“. Предстои да бъде обсъдено, дали „Св. Мина“ ще разкрие и детски КОРОНА сектор с 13 легла. Част от всички болнични легла пък ще бъдат за пациенти с недоказана COVID инфекция.

До края на деня проф. Петров ще проведе срещи с екипите на всяко едно отделение и клиника на болницата. Искам да зная колко от колегите ще останат на работа, за да зная с каква кадрова помощ да бъде обезпечен, подчерта управителят.

Отделно – от днес леглата за лечение на коронавирус в Пловдив се увеличават със 142, а към болниците се включват три нови, необхванати от процеса до този момент – болница „Тримонциум“, „Парк Хоспитал“ и „Медлайн клиник“.

Подобни статии

Top