ВМРО събира подписи за местен референдум. Въпросът: Да има ли Бетонен мост?

Пловдивската организация учреди инициативен комитет, градският лидер на партията Борислав Инчев обяви подробности

Учреден е инициативен комитет за провеждане на местен референдум „Да има ли Бетонен мост – пътно съоръжение свързващо ул. „Македония“ с бул. „Христо Ботев“. Това обяви лидерът на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев, предаде репортер на DCnews.bg. Учредители, освен самия Инчев, са още трима активисти на партията, а именно: Димчо Петров, Иван Црънчев и Павел Милушев.

В понеделник основахме инициативен комитет, поставящ си за цел събиране на подписка за провеждане на местен референдум в Пловдив с въпрос: „Да има ли Бетонен мост – пътно съоръжение свързващо ул. „Македония“ с бул. „Христо Ботев“. Взехме това решение, водени – на първо място, от нашите интереси и от тези на пловдивчани. В последните години пътната връзка Бетонен мост започна да се разиграва – според нас, по един неприемлив, да не кажем несериозен и обиден начин. Имаше моменти, в които се оказа, че общинската администрация буквално е проспала определени срокове. Оказа се, че тогавашният кмет Иван Тотев не е взел отношение, когато е трябвало„, обоснова решението си Инчев. По думите му назад във времето ясно личат опитите да се направи внушение в пловдивската общественост, че пловдивчани могат без Бетонния мост; че мостът не е толкова важен; после идват внушенията, че Бетонният мост ще се запази, без да има каквото и да е потвърждение за това…

Защо е важно съоръжението да бъде съхранено

„Че администрацията не е взела отношение, когато трябва, не е взела! Разбраха го пловдивчани. Че кметът на Пловдив по-скоро защитаваше интересите на НКЖИ, също мисля, че стана ясно на пловдивчани. Че обясненията, направени с идеята да бъде внушено, че мостът ще се запази, също не хванаха вяра. Фактите говорят следното: в обществената поръчка по никакъв начин не бе записано запазването на Бетонния мост. НКЖИ подписа договор с избран изпълнител, в правомощията на когото бе предоставена изцяло съдбата на Бетонния мост, както и кога той да бъде бутнат. Видя се, обаче, че това е тема, която вълнува пловдивчани и се започна с гасенето на пожара„, изтъкна градският лидер. „Не трябва да забравяме, че идват избори и Бетонният мост явно ще бъде важна тема за хора, които са се устремили към нещо. Но темата е изключително важна за нас и за над 100 000 жители на Пловдив. Защо е важно да бъде съхранен? Мост означава свързване на нещо! Не може да разберем, защо някой иска да премахне съоръжение, което съществува. Стартираме тази подписка, защото смятаме, че това е демократичен и правилен начин. Това е начин, който най-добре да защити техните интереси, а темата е изцяло от местно значение, по която пловдивчани трябва да кажат своето мнение.

Какво следва

След учредяване на инициативния комитет, днес в Община Пловдив е внесено заявление, с което се иска потвърждение на местата за събиране на подписи.

Числата зад референдума

За да се входира подписката с искане за провеждане на референдума в пловдивския Общински съвет, в нея трябва да се включат 1/20 от имащите избирателни права жители на Пловдив. От своя страна ОбС може да вземе решение, с което потвърждава формулирания въпрос, може да редактира въпроса за референдума или да го отхвърли.

Законът посочва и още едно число, уточни Инчев. „При събиране на 1/10 от подписите на живеещите в Пловдив и внасянето й в ОбС, ОбС трябва да вземе решение ЗА провеждане на местен референдум не по-малко от 45 дни и не по-късно от 60 дни. Ако референдумът се окаже успешен, ОбС е длъжен да се съобрази с взетото решение.

За да бъде признат един референдум за легитимен, в него трябва да са взели участие не по-малко от 40% от имащите право на глас и не по-малко от 50% да са отговорили утвърдително.

Смятаме, че това е възможност, пловдивчани да кажат своето менение в момент, когато зависи от нас„, подчерта Борислав Инчев. По думите му от момента, когато се получи отговорът от кмета, започва събирането на подписите.

Ето къде:

район „Южен“ до м-н „Кауфланд“ – ул. „Македония“ 98В;

район „Централен“ на ул. „Княз Александър I“ срещу книжарница „Хермес“ на площад „Стефан Стамболов“;

до магазин „Слънчеви лъчи“ в район „Южен“ на ул. „Михалаки Георгиев“ 25;

до м-н „Слънчеви лъчи“ в район „Южен“ на ул. „Никола Вапцаров“ 23;

до м-н „Т-Маркет“ в район „Южен“ на бул. „Александър Стамболийски“ 33;

до м-н „Била“ на бул. „Александър Стамболийски“ 131;

до МОЛ Марково тепе в район „Централен“, на кръстовището на бул. „Руски“ с ул. „Гладстон“;

до ТЦ GRAND намиращ се в район „Централен“ на ул. „Капитан Райчо Николов“ 56;

до м-н „Лидл“ в район „Централен“ на бул. „Източен“ 33.

Подобни статии

Top