Пловдив събира видео изкуство от цял свят - DC news

Пловдив събира видео изкуство от цял свят

Откриването на Фасада видео фестивал 2020 е днес от 20,00 часа на Лапидариума в Стария град

Фасада видео фестивал отнов събира видео изкуство от цял свят в Пловдив. На тазгодишното единадесето издание – от 181 постъпили филма, до участие са допуснати 62 творби от 26 държави: Германия, Австрия, Полша, Словения, Франция, Белгия, Дания, Финландия, Италия, Испания, Португалия, Румъния, Турция, Великобритания, Русия, САЩ, Канада, Република Корея, Хонгконг, Сингапур, Израел, Египет, Иран, Бразилия, Мексико, Аржентина.

В три поредни вечери – 25, 26 и 27 септември от 20,00 часа, на Лапидариума в Стария град пловдивчани и гостите на града ще имат възможността да се запознаят с различни погледи, теми и жанрове в областта на видео изкуството. Фасадата заживява и се превръща в светлинен екран, отразяващи чувствителността и посланията на видео творците.

Официалното откриване е днес от 20,00 часа. Носителят на наградата на фестивала пък ще бъде обявен на 27-ми, самата награда е 1000 евро. На 28-ми ще бъде излъчена студентската програма на фестивала в Център за съвременно изкуство – Баня „Старинна“ от 13,00 часа и ще бъдат обявени наградените.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Гьоте-институт, България и е част от Културния календар на града под тепетата за 2020 година.

Подобни статии

Top