Пловдив се докосва до японската икебана - DC news

Пловдив се докосва до японската икебана

Изложбата е част от продължаващата програма на 32-рите Дни на японската култура в България 

Изложба на икебана в Пловдив е част от октомврийските събития, включени в 32-рите Дни на японската култура в България.

Октомври е вторият от трите месеца на инициативата и Японското посолство, в партньорство Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“, е подбрало разнообразни експозиции, семинари и прожекции.

Дните на японската култура започнаха в началото на септември и текат с пълна сила. Десетки любители на Страната на изгряващото слънце посетиха вече завършилата изложба на кимоно в Пловдив, както и тези на фотографии от Токио във Варна и на икебана – в София. Спортните натури пък взеха участие в Седмия София Екиден Маратон. През септември имаше и редица вълнуващи мероприятия като Панорама на японското кино в Бургас, лекция на тема „Японските замъци и крепости“ и други.

Програма 

През октомври поредицата ще навлезе с разнообразната изложба „СКРИТИ ПОСЛАНИЯ – съвременно японско изкуство“, започваща още през септември, но продължаваща чак до 20 октомври в Регионален исторически музей в София.

От 4 до 15 октомври пък София ще бъде посетена и от пътуващата изложба на Японската фондация „Строежна среда: друг поглед към Япония“. 80-те примера от архитектурата, строителното инженерство и ландшафта на страната ще бъдат представени под формата на текстове, снимки и видеа в УАСГ, а входът е свободен.

Изложба на икебана „Есенна цветна приказка“ ще радва пловдивчани от днес до 10 октомври в Дом на културата „Борис Христов“.

На 7-и пък се откриват цели две паралелни събития в столичния Дом на киното. Докато във фоайето му тече изложбата на наградени български творби от Националния конкурс за детско хайку с рисунка „Златна есен“ 2020/2021, в залата за прожекции срещу 2 лева за билет желаещите ще имат възможността да се насладят на 4-те заглавия от японското кино, които бургазлии ще видят в края на септември.

1 2

Подобни статии

Top