Пловдив се готви за преброяването догодина

Процесът започва официално на 22 януари 2021 г., 160 лева ще е глобата за отказ от участие

Националният статистически институт стартира подготовката на преброяването на населението в България през 2021 на територията на Община Пловдив. Председателят на Института Сергей Цветарски, неговият заместник Диана Янчева и директорът на Териториално бюро – Юг вече се срещнаха с кмета на Пловдив Здравко Димитров и секретаря на Общината Ангелина Топчиева, за да изяснят методиката на кампанията.

В предварителния етап, който тече в момента, ще бъдат очертани районите. Ще се обхождат жилищни сгради, без обаче да се провеждат срещи с живеещите. Това ще даде реална представа и за жилищния фонд, който не фигурира в регистрите, както и кои сгради вече не съществуват.

На 22 януари започва официалното национално преброяване на населението в България, което ще бъде 18-то по ред. Очакванията на НСИ са то да приключи до края на април.

Пловдив, София и Варна са градовете, където вместо една общинска преброителна комисия ще има шест районни, които ще събират необходимата информация.

Данните, които подаваме ще бъдат раздробени по микрорайони и обобщени за цялата община. За Пловдив ще са необходими между 400 и 1000 преброители, предварителният обход ще ни даде ясна представа какъв ресурс ще работи във Вашия град„, обясни на кмета Здравко Димитров председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Глобата при категоричен отказ от участие в преброяването е 160 лева. В първите 10 дни гражданите ще имат възможност да се преброят електронно, след което ще се включат преброители, които ще обикалят по адреси. Единственото опасение на специалистите е, че преброяването може да остане само електронно, ако има втора вълна от COVID – 19.

Подобни статии

Top