Пловдив се хваща на хоро за 140 години от Освобождението на България от турско робство

Участниците в Международния авто пробег Русия-България „Една история – една победа“ ще поднесат венци пред руските паметниците

С български народни танци на открито преди залез слънце пловдивчани и гости на града ще отбележат 140-ата годишнина от и Освобождението на България от турско робство и Шипченската епопея тази вечер от 20 часа на площад „Централен“.

Към тях ще се присъединят участниците в международния авто мото поход  „Една история – една победа“, който стартира в Москва на 16 август пред паметника на гренадирите, загинали в боевете за Плевен.

Маршрутът на похода, посветен на 140- годишнината от освобождението на България от османско робство, преминава през места, на които са загинали български и руски войни сражавали се рамо до рамо за нашата свобода. Пред паметниците на загиналите във войната ще бъдат поднесени венци и цветя в градовете: Враца, Ловеч, Велико  Търново, Плевен, Варна, Добрич, Бургас, Стара Загора, Шипка и Пловдив. Походът ще завърши на 28.08. в София, където ще бъде подписан договор за приятелство между руски и български организации.

В града под тепетата участниците в авто похода се очаква да пристигнат в късния неделен след обяд.

Всички те ще се хванат на хорото в центъра на Пловдив, за да отбележат годишнината от Освобождението на България от турско робство, а после ще сведат глави в знак на почит към  паметта на загиналите в най– ожесточените боеве на Шипка.

На 27.08., понеделник, преди обяд  участниците в Международния авто пробег Русия-България „Една история – една победа“ ще поднесат венци пред руските паметниците на Хълма на Освободителите и Скобелева майка.

В 13 часа същия ден в Резиденция „Стария град“ на улица“Княз Церетелев“ в Старинен Пловдив ще се проведе Граждански форум под наслов „Една история-една победа“. На него ще бъдат представени възможностите за кандидатстване за безвъзмездната финансова помощ  към Фондацията за президентски грантове за организации с нестопанска цел.

Събитията са с вход свободен и се провеждат под патронажа на Министерството на външните работи. Всеки родолюбив и свободолюбив е добре дошъл.

Подобни статии

Top