Пловдив се включва в Световната седмица на кърменето

Тази година Световната седмица на кърменето преминава под мотото „Защитата на кърменето: споделена отговорност“

От днес – до 7-ми август много страни по света ще отбележат за 29-ти пореден път Световната седмица на кърменето* – глобалната инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето.

В България Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ (НАПК) и тази година ще организира и подкрепи редица събития в рамките на Седмицата на кърменето. От 1 до 7 август в 11 града в страната (София, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Пловдив, Русе, Пазарджик, Силистра, Дулово, Самоков) ще се проведат срещи, дискусии и лекции по важните въпроси, свързани с кърменето. Пълната програма на събитията може да откриете тук.

В Пловдив на 3 август от 9.00 часа парк „Студенец“ в кв. „Кючук Париж“ ще се състои неформална среща за бременни и кърмещи майки. Там майките ще могат да зададат своите въпроси, да споделят опит или притеснения с други майки и да получат консултация от доброволните консултанти по кърмене към НАПК.

Подобно събитие се организира и на 5 август от 9.00 ч. в  кафе „Рафи“, в жк „Тракия“, на бул. „Съединение“ 53.

Мотото на кампанията тази година е „Защитата на кърменето: споделена отговорност“.

Целта е отново да се фокусира вниманието на обществото върху факта, че успехът на кърменето зависи не само от действията на двойката майка-бебе, но и от подкрепата и действията на семействата, общностите, хората, които взимат политически решения, здравните системи, работодателите, гражданските организации, медиите, обществото. Защото всички в обществото имат съществена роля за изграждането на благоприятна среда за кърменето, в която то да не е екзотичен избор,  а социокултурна норма.

Друг фокус на кампанията е, че кърменето е човешко право, което трябва да се зачита, защитава и спазва.

Пандемията COVID-19 повлия върху кърменето в две посоки: от една страна, оставайки вкъщи, родителите са имали повече време да се съсредоточат върху грижите за бебетата си; от друга страна, в много страни, включително и в България, майките и бебета оставаха разделени в следродилните отделения въпреки препоръките на СЗО те да остават заедно, защото кърменето е не само безопасно, но и предотвратява високата неонатална смъртност.

Ограниченият достъп до консултации и подкрепа за кърмене в следващите периоди на кърменето поради претоварените здравни системи и изискванията за социална дистанция също въздействаха силно негативно. Действащите планове за ваксинация и прилагането на утвърдените от световните здравни организации основани на доказателства политики и програми са решението, което да защити кърменето в настоящата извънредна ситуация.

Кампанията очертава различни проблеми на няколко нива – на ниво на политиките, здравните системи, работната среда и общността. Ето някои от тях:

  • липсата на политическа воля и дългосрочни инвестиции в защита и подкрепа на кърменето на национално ниво;
  • противо­речиви послания в системата за здравеопазване, голямата натовареност и ло­шото разпределяне на ресурси, лип­сата на адекватно обучение на медицинските специа­листи както по отношение на уменията им за помощ в кърменето, така и по отношение на отговорностите им спрямо Международния кодекс за маркетинг на заместителите на кърма и последващите резолюции на Световната здравна асамблея, засягат количеството и качеството на предоставяната грижа;
  • широкото и нерегулирано експлоатиране на медиите и дигиталния маркетинг от страна на индустрията, произвеждаща заместители на майчината кърма;
  • липсата на адекватна социална защита и благоприятни политики на работното място за кърмещите и на вече за тези в сивия сектор на икономиката;
  • социални норми и традиционни практики в общността, свързани с култура на хранене на бебетата от шише, особено засилващи се,  когато общата честота на кърмене е ниска.

*В световен план Седмицата на кърменето се организира от Световния алианс за подкрепа на кърменето (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Членове на мрежата са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ, Международната конфедерация на акушерките, Международната организация на труда, неправителствени организации в подкрепа на кърменето и др.

Подобни статии

Top