Пловдив ще има чисто нова детска клиника! (ВИДЕО/СНИМКИ)

Мечтата на УМБАЛ „Св. Георги“ ще се сбъдне

Пловдив ще има чисто нова детска клиника. За да съобщят добрата новина в града пристигнаха министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и председателят на здравната комисия Даниела Дариткова. Клиниката е кауза и мечта на УМБАЛ „Св. Георги“.

Първоначалната идея за ремонт на сегашната сграда, обаче, е изоставена, тъй като тя се е оказала твърде стара и с пропадания. Освен това един ремонт на старата детска клиника би струвал над 5 милиона лева, посочи изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов.  Затова е взето решението за изграждане на нова клиника. По предварителни сметки тя ще струва около 17 000 000 лева, а едно от големите й предимства ще бъде, че ще може да има връзка с основната сграда на болницата, тъй като досега децата са разкарвани за изследвания и прегледи от базата на бул. „Васил Априлов“ до Хирургиите, като разстоянието между двете бази е 2 км.

Сегашната детска клиника  е създадена през 1945 година и е единственото педиатрично лечебно заведение в Южна България с пълен набор от специалности. Тя разполага със 102 легла. В нея работят 33-ма лекари, множество специализанти, стажанти, 40 медицински сестри, санитари и друг персонал. Това е клиника, в която се хоспитализират най-тежките случаи от частните, общински и държавни болници от цяла Южна България, лекуват почти 4000 деца годишно с над 6000 хоспитализации. Малките пациенти идват в клиниката от 28-те области в страната, като най-много са от Южна България.

Клиниката разполага и с детска онкохематология, която има 26 легла и лекува с най-съвременни методи, а също и с много добро интензивно отделение.

1 2

Подобни статии

Top