Пловдив ще има мемориал на загиналите за национално обединение!

Предстои конкурс за идеен проект. Мястото е избрано – в подножието на Младежкия хълм

Община Пловдив създава работна група, която да изработи правила на публичен конкурс за идеен проект за Мемориал на загиналите за национално обединение. Това стана ясно след проведена среща на организационния комитет с кмета на Пловдив Здравко Димитров днес.

Намерението за издигане на пантеон в памет на загиналите пловдивчани е отпреди няколко години и по повод отбелязването на 100-годишнината от битката при Каймакчалан. Той ще бъде символ на преклонение пред жертвите в петте войни за национално обединение на България – Българо-сръбската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна. Мястото, което е определено за издигането му е на Младежкия хълм в края на алеята на Стоматологичния факултет.

Работната група ще се ръководи от заместник-кмета по култура Пламен Панов, като в състава ѝ влизат и част от членовете на самия комитет – Георги Иванов, Стефан Шивачев, Димитър Минев, генерал-майор Явор Матеев, заместник-кметът на Тракия Веселина Стоянова. Целта е да се направи пътна карта, за да се завърши проектът по изграждането на войнишкия паметник. Основната задача, която трябва да се изпълни в най-скоро време, е да се пусне публичен конкурс за изработване на конкретния идеен проект.

Над 1300 са пловдивчаните, загинали в петте войни. Броят им, обаче, се променя непрестанно, тъй като списъкът се попълва с хора, разказа директорът на Историческия музей Стефан Шивачев. Той припомни, че още след Първата световна война в градове и села е започнало създаването на монументи в памет на загиналите за националния идеал. Пловдив остава едно от малкото селища без мемориал.

Пантеонът ще е с пет входа, символизиращи петте войни за национално обединение. Той ще бъде с класическата външна форма на подкуполно пространство, което да обединява енергията на всички бъдещи посетители.

Подобни статии

Top