Решено: Пловдив ще преговаря с Европейската инвестиционна банка за нов заем

Кредитната линия е до 120 000 000 лева, колко точно ще е размерът му – предстои да бъде договорено

С 30 гласа „За“ пловдивският Общински съвет реши да даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка, предаде репортер на Dcnews. Тежките дебати по точката продължиха повече от час.

Всчико за проектите, които се нуждаят от средства – четете ТУК: „Ето какво казват документите за заема от 120 млн., който Община Пловдив иска да поеме“.

„Заедно ще вземем решение. Ще има обсъждане на всеки един проект. Дали ще вземем 5, 20, 30 или 50 000 000 – пак ние ще решим. Може и да не теглим заем, но тогава в Пловдив нищо няма да се случи. Когато се построи нещо, то ще е за нас, за нашите деца, ще го ползваме заедно. То ще е за Пловдив, вдига равнището на живот. Сами трябва да си помогнем – тук и сега, ако искаме Пловдив да стане по-добро място за живеене“, заяви от трибуната на местния парламент кметът Здравко Димитров.

Той изтъкна, че допълнителни средства са нужни на града под тепетата, защото бюджетът за 2020 година ще е около 300 000 000 лева.

„Какво ще се случи с тези пари? Имаме проекти, имаме започнати проекти, нефинансирани проекти. Повечето от вас са гласували за тях, вие ги знаете, няма нищо скрито“, обърна се към съветниците той. „Нищо няма да се вземе на сила, всичко е за доброто на Пловдив. Всеки един проект ще се обсъди, ще сядаме на масата и решаваме заедно, защото след това всички ние ще трябва да намерим пари да ги връщаме.“

Въпреки положителния резултат от гласуването, в хода на дебатите се чуха основно аргументи против.

Стефан Аксиев от „Воля“ заяви, че Пловдив първо трябва да поиска средства от държавата за инфраструктурните си проекти и едва след това да прецени, има ли нужда от кредит.

Доайенът на БСП – Николай Радев, изтъкна, че става дума за огромна сума и голям период за връщането й, затова той посика референдум по въпроса.

Димчо Петров от ВМРО също настоя за обществено обсъждане, а от Демократична България коментираха, че липсват яснота, аргументи и конкретика за целевия момент на намерението, липсват подробности и за проектите. Али Байрам от ДПС също не пропусна да се изкаже, искайки в бъдещия заем да се заложат целеви средства за ремонт на „Соколите“ в квартал „Столипиново“.

Владимир Кисьов от „Съюз за Пловдив“ на свой ред обясни, че условията за заема са прекрасни, от „Кауза Пловдив“ също подкрепиха намерението.

„Целта ни е да не се вдигат данъците, а да има средства“, обясни и ресорният зам.-кмет Илия Кирчев.

В крайна сметка с точен резултат 30 гласа „За“, 16 „Против“ и 2 „Въздържал се“ съветниците решиха:

  • да дадат съгласие в бюджета на Община Пловдив да бъде включен лимит за поемане на дългосрочен дълг в размер на 120 000 000 лева,
  • да стартират преговори с ЕИБ, за да се подаде искане до банката за определяне размера на рамката за финансиране по кредитна линия до 120 000 000 лев при лихвен процент под 1%, гратисен период 7 години и срок на погасяване до 25 години.

Подобни статии

Top