Пловдив, София, Бургас и Варна се обединиха в областта на екологията

Четирите града ще работят за опазване на чистотата  на природата и въздуха

София, Пловдив, Бургас, Варна ще работят заедно за опазване на чистотата  на природата и въздуха, управлението на отпадъците и в други екологични сфери на действие. Четирите общини, представени от своите заместник-кметове с ресор екология,  подписаха съвместна декларация за сътрудничество вчера в столицата.

„Този документ е прекрасна възможност, защото акумулира усилията и опита на четирите най-големи града в България. Той обединява усилията на професионалистите и създава обществено мислене по проблемите на екологията. Когато сме обединени, имаме възможност да променим нещата в цялата страна”, заяви зам.-кметът на Община Пловдив  Анести Тимчев.

„Обмяната на опит и споделянето на добри практики, активният диалог и съвместна работа са в основата на всеки успех. Именно затова е важно да сме обединени и в екологичната кауза за природата, въздуха и околната среда“, обясни инициативата си Десислава Билева, зам.-кмет по екология на Столична община.

Тодор Иванов, зам.-кмет на Варна, изрази очакванията си съвместната работа да има реален ефект за подобряване на екологичната среда. “Ние сме пионери с тази инициатива и вярвам, че ще има обединение на колегите от страната, защото всички срещаме общи трудности” , добави Иванов.

Весна Балтина, зам.-кмет на Бургас, изказа задоволството си, че е част от тази инициатива.  ”Работим отдавна с колегите по различни проекти и особено със Столична община. Настоящата инициативата е много добър старт, за да може да работим със съвместни действия и да постигнем повече в бъдеще. Важно е да се повиши информираността на гражданите. Ако научим децата си и те милеят повече за природата, ще ни бъде по-лесно”, коментира Балтина.

Очаква се скорошното присъединяване на нови партньори към инициативата на Столичната община. “От значение е не големината на общината, а желанието, амбицията и готовността да учим и правим повече в сектор “Екология”. Винаги има добра практика, идея, проект, които да случим по-добре заедно”,  допълни Десислава Билева.

Подобни статии

Top