Пловдив си търси близо 4 млн. лв. задължения по линия на отпадъците от три общини

Община „Родопи“ дължи над 1 7 000 лева, Община Кричим – 160 000 лева, а задълженията на Община Стамболийски надхвърлят 2 000 000 лева

Двумесечен срок за разплащане дава община Пловдив на тримата големи длъжници – членове на Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Пловдив, за да покрият сумите, с които са задлъжнели към нея през последните години, съобщиха от пресцентъра на Община Пловдив. Община „Родопи“ дължи над 1,7 млн. лева, Община Кричим – 160 хил. лева, а най-голям длъжник е Община Стамболийски, чийто задължения надхвърлят 2 млн. лв. Те получиха едномесечен срок за подписване на споразумение за разсрочено плащане или в рамките на 60 дни да се издължат издължат изцяло.

Решението е прието от всички членове на дружението, но без кмета на Община „Родопи“ Павел Михайлов, който претендира за 130 хил. лв. годишно с мотива, че сметището в Цалапица е на територията на неговата община.

И още – кметът на Община Пловдив Здравко Димитров е избран единодушно за председател на сдружението. В края на заседанието той заяви категорично, че ще предприеме драстични мерки за събиране на просрочените плащания.

„Наясно съм, че проблемите са генерирани с години и някои от присъстващите не са виновни за тях. Заради неразплатените задължения, обаче, Община Пловдив в качеството й стопанин на сметището системно бива глобявана от РИОСВ-Пловдив в качеството й на  стопанин на сметището и аз не мога да позволя пловдивчани да плащат задълженията на други общини“, посочи кметът.

Припомняме, че членове на РСУО-Пловдив са общините Пловдив, Брезово, Стамболийски, „Родопи“, „Марица“, Перущица, Съединение, Кричим и Раковски. Следващото заседание на Общото събрание на РСУО ще се проведе не по-късно от март.

Подобни статии

Top