Пловдив в очакване на първата си роботизирана кула за паркиране

Съоръжението ще е на 7 нива, плановете са да заработи в началото на Новата година

В началото на новата година Пловдив очаква да зарботи първата роботизирана паркинг кула, тя ще е на 7 нива и ще разполага с 15 места, позиционирана е край сградата на ДАИ в града под тепетата.

„Човек паркира колата вътре, затваря вратите, прибира огледалата, напуска района на паркинга и от там вече тя се придвижва по нивата където има място и както я разпредели машината“, разказва пред tvplus.bg Димитър Иванов – единият от инвеститорите на съоръжението. Съратникът му, Костадин Щерев, пък подчертава, че кулата се сглобява много бързо и разходите са много по-малки, отколкото за един бетонен паркинг.

Димитър и Константин се амбицирали да намерят решение на проблема с паркирането при свое посещение в Китай, от където почерпили идеята. По думите им като площ кулата заема едва 3 паркоместа, а ще побира 5 пъти повече автомобили, спестявайки огромно пространство.

„Ние произвеждаме над 10 модела от този вид паркинги. Най-високата кула за паркиране, правена до сега е на 50 нива. Този вид съоръжения се използват в цял свят“, коментира и Ли Тиен Фу – строителен инженер от китайската фирма – производител.

Подобни статии

Top