И Пловдив в полезрението на главния прокурор заради боклука от Италия

Иван Гешев разпореди надзор в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново специален надзор на образуваните досъдебни производства за престъпления, свързани с управлението на отпадъци не по установения ред и пренасянето им през границите на страната съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите.

Гешев е указал на административните ръководители на апелативните прокуратури да вземат на специален надзор и всички досъдебни производства, образувани по данни на МВР и ДАНС, събрани в хода на извършваната от тях съвместна проверка.

Припомняме, че на 06 януари по разпореждане на главния прокурор на Министерството на вътрешните работи и на Държавна агенция „Национална сигурност“ е наложена съвместна проверка за спазване изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите. Указано е при необходимост от съдействие с чуждите съдебни власти (и по-конкретно с тези на Република Италия) съответните наблюдаващи прокурори да осъществяват международното правно сътрудничество – изпращане на ЕЗР, чрез Националното бюро в Евроджъст.

Подобни статии

Top