Пловдив вече има бюджет. Кметът: Не съм се съмнявал

4 часа продължи дебатът в залата на Общински съвет, страстите се нажежиха

„Бюджетът се прие. Нормално е всички да сме доволни. Хубаво е после да има събираемост, за да има и изпълняемост на нещата, които сме начертали“, коментира кметът Здравко Димитров след близо 4 часа дебати и последвалото гласуване на основаната финансова рамка на Пловдив за 2020 година, предаде репортер на DCnews.bg. Тя е в размер на 345 251 629 лева, разпределението по функции е като следва: 153 297 737 лева за образование, 20 080 906 лева за общи държавни служби; 2 441 744 лева за отбрана и сигурност; 17 408 266 лева за здравеопазване; 16 461 665 лева за социално осигуряване, подпомагане и грижи; 84 143 911 лева за БКС, жилищно строителство и опазване на околната среда; 26 265 037 лева за култура, спорт, почивно и религиозно дело; 22 228 996 лева за икономически дейности и услуги.

Днешното заседанието, обаче, не мина гладко, наложи се да бъде удължено с 2 часа и дори създаде прецидент – председателят на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев заяви открито, че групата може и да не подкрепи бюджета – за моментния разрив четете ТУК.

„Прекъсването се наложи, за да си изясним формата – дали тези пари ще са по техния бюджет (т.е. на районните кметове), или по нашия (на Общината). Тези неща, които ги искат, ги искам и аз. Ако има повече пари, ще им дам. Казах го вече – това, което те правят, го правят за града“, обясни ситуацията Димитров и отрече да са му извивани ръцете. По думите му всичко е резултата на недоразумение и разминаване между него и съветниците от ГЕРБ. „Нито за момент не съм се съмнявал, че няма да гласуват бюджета. Проблем няма, тези неща, които ги искат те, ги искаме и ние, управлението е едно“, успокои той.

„Законът за местното самоуправление ясно е казал, че капиталови разходи се правят, ако има съответните приходи“, коментира и зам.-кметът Кирчев. „Освен това никъде в закона не е посочено, че районните кметовете имат бюджет, т.е. ако има пари, ще строим, ако не – ще търсим“, опита да оправдае първоначалния си отказ да подкрепи проектите на своите хора той. Кирчев подчерта, че – въпреки допълнителните близо 3 500 000 лева за проекти по районите към районните администрации, общата рамка на бюджета остава същата.

Точно проекти по районите доведе до разрива, макар че в крайна сметка вносителят промени мнението си и прие предложенията на Йордан Илиев. Така например част от тези средства отиват за различни дейности за парк „Кан Крум“ в район „Тракия“, парк „Ружа“ в „Западен“, парк „Каменица“ в „Източен“ и парк „Рибница“ в „Северен“, за детски площадки, за безопасност по пътищата, за преасфалтиране, за облагородяване на междублокови пространства, за проектиране на детска градина в район „Тракия“ , паркинги по районите… От тях са определени и 300 000 лева и за дългоочакваното случване на проекта за Дондуковата градина.

 

Подобни статии

Top