Пловдив влезе в "оранжевата зона", стартират масирани проверки за маски, дистанция и др. - DC news

Пловдив влезе в „оранжевата зона“, стартират масирани проверки за маски, дистанция и др.

Проверките започват от понеделник по пазари, културни обекти, заведения, градски транспорт

„Пловдивска област от днес вече е в т.нар. оранжева зона и считам, че днешното съвещание на Областния кризисен щаб е проведено точно навреме. Набелязахме мерки как да посрещнем тази надигаща де вълна, като започнем за разкриваме част от леглата, които са в готовност да бъдат разкрити в болниците. Това ще стане по график. На първо време това ще стане в болниците с интензивни отделения“, каза след днешното заседание на Областния оперативен щаб за ситуацията с коронавируса в областта областният управител Ангел Стоев.

Мерките, които ще бъдат взети, зависят изцяло от Министерство на здравеопазването. Министърът и евентуално РЗИ-Пловдив, съгласувано с държавния здравен инспектор, могат да наложат по-сериозни противоепидемични мерки, посочи Стоев. Това зависи от националната политика.

„В последната една седмица до десет дни, броят на положигелните за COVID пациенти започна рязко да нараства. От вчерашния ден прескочихме нивото от 100 на 100 000 заболели с COVID-19 на 14-дневна база“, каза шефката на РЗИ д-р Сийка Димчева.

Във връзка с тристранна заповед на министрите на здравеопазването, вътрешните работи и земеделието започват проверки, които вече са организирани по график. Това са съвместни проверки за спазване на противоепидемичните мерки на РЗИ, ОДБХ и МВР и общинските власти. Смятам, че те ще ни дадат база накъде вървят процесите за отговорността на гражданите за спазване на мерките, за да можем да отложим максимално рестрикциите за обектите с обществено предназначение и бизнеса, които са най-потърпевши.  

„Ще се проверява за маски, капацитет на съответните обекти, дезинфекция, спазване на дистанция и т.н. Вчера проведохме разговори между нашите институции, разписа се график днес и от понеделник започват съвместните проверки. Някои от тези проверки се извършват и в момента“, коментира още д-р Димчева.

Ще се извършват проверки също по пазари, културни обекти, заведения, градски транспорт, а също и по сигнали на граждани.

Може да бъдат разкрити до 1 411 COVID-легла

„От активните случаи, които са в Пловдивска болница малко 16,6% са хоспитализирани. Това може би означава, че една част от заразените боледуват по-леко и не стигат до болнично лечение. Предвиждаме лечебните заведения, които вече имат опита и разполагат с интензивни отделения, да започнем поетапно да ги включваме. Болниците в Първомай, Асеновград и Карлово също работят и отново ще се изготви график за превеждане на пациенти в Пловдив за по-качествена грижа“, добави шефката на РЗИ.

„В момента имаме 342 COVID-легла, хоспитализирани са 112 пациенти, а можем да разкрием 1 411 легла“, каза областният управител.

Той призова жителите на Пловдивска област да се ваксинират, за да не натоварват болничната система.

„В момента РЗИ-Пловдив разполага с всички видове ваксини, те са на разположение и на джипитата. Винаги има дежурни кабинети в РЗИ-Пловдив, както и в няколко от лечебните заведения в областта. Който пожелае може да бъде имунизиран с ваксината, с която пожелае“, посочи д-р Димчева.

Започват и съвместни проверки за спазването на противоепидемичните мерки.

Снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top