Пловдив все по-зелен: Засаждат над 500 нови дръвчета

ОП „Градини и паркове“ засажда над 500 нови дръвчета

Над 500 чинари, явори, липи, ясени и други местни видове дървета ще засади ОП „Градини и паркове“ в Пловдив по време на пролетната залесителна кампания, която ще започне през март. Това съобщи директорът на общинското предприятие Стоян Алексиев.

По думите му реалният брой на новите насаждения с трайни дървесни видове с висока екологична стойност се очаква да е още по-голям, тъй като по традиция с дарителски залесителни акции в кампанията се включват големи компании, по-малки фирми и граждански организации от Пловдивския регион. Те обаче също получават пълно съдействие от общинската фирма.

„През последните 6 години осъществихме най-масовото засаждане на дървета в новата история на Пловдив – близо 12 000 са новите дървета, засадени от „Градини и паркове“, а с даренията общият им брой достига почти 16 0000. Резултатите вече се виждат, защото само за няколко години фиданките заякнаха и сега са добре развити дръвчета.“, посочи Стоян Алексиев.

В края на 2017 г. новоизградените от 2012-а насам поливни водопроводи надхвърлиха 150 километра. Поливни системи вече поддържат в отлично състояние растителността по всички булеварди, паркове и градини. Там, където все още няма, новозасадените дръвчета се поливат с водоноски.

Екипите на „Градини и паркове“ се възползват от благоприятните климатични условия тази зима и подготвят терените за пролетното залесяване – заравняват и обогатяват почвата с хумус.  Предстои последният етап от разширението на парк „Лаута“ с още 5 декара.

„По предложение на кмета Иван Тотев само за три години „Лаута“ нарасна с цели 75 декара нови дръвчета и изградени поливни системи. Всичко посадено се е захванало. Представете си в колко по-зелен град ще живеем, когато през следващите няколко години бъдат засадени още 14 000 нови дървета край Марица в парк „Отдих и култура“. Проектът започва още тази година, тъй като в бюджета за 2018-а Общинският съвет гласува първата сума.“, заяви директорът Стоян Алексиев.

Подобни статии

Top