Тревожно: Пловдив втори по брой хоспитализирани пациенти със сърдечна недостатъчност в страната

В Седмицата за борба със сърдечната недостатъчност четири организации дават насоки за грижа за пациентите в условията на COVID-19

Близо 89 000 хоспитализации и 324 млн. лв. от бюджета на НЗОК – това са данните за лечението на сърдечната недостатъчност в болнични условия за миналата година. Данните са предоставени от НЗОК на Института за здравно образование и се отнасят за всички области на страната. Най-много хоспитализации са отчетени в болниците в София и Пловдив, а най-малко – в областите Добрич, Видин и Търговище. Очевидно за всички е, че в условията на COVID-19 цифрите за 2020 година ще бъдат различни, заради физическото дистанциране, което наложихме като мярка за справяне с кризата.

Експертите са категорични, че хронично болните пациенти не могат да бъдат оставени без регулярни грижи дори в условията на криза. Въпросът е как това да се случи по начин, който е ефективен и дава възможност за качествена здравна услуга при запазване на физическото дистанциране, доколкото това е възможно.

В Седмицата за борба със сърдечната недостатъчност, която тази година се отбелязва от 4 до 10 май, представители на четири организации – Дружеството на кардиолозите в България, Български лекарски съюз, Институтът за здравно образование и Национална пациентска организация се опитват да дадат отговор на този въпрос и дават насоки за грижата за тези болни в условията на COVID-19.

„Заради епидемията всички публични събития, свързани с отбелязването на Седмицата за борба със сърдечната недостатъчност бяха отменени, но това не значи, че трябва да забравим за тези пациенти. Сърдечната недостатъчност е хронично заболяване, което засяга предимно по-възрастните хора – уязвими и от коронавирус. Затова нашият призив към тези пациенти  базиран на експертните становища на водещите кардиологични асоциации по света е стабилните амбулаторни пациенти с тази диагноза да се въздържат от планови прегледи, освен ако няма спешна нужда от това.

 Важно е текущото лечение да не се променя независимо от COVID-19, защото спирането на основни поддържащи медикаменти може да влоши съществено хроничната сърдечна недостатъчност. Регулярен телефонен контакт, психологична подкрепа  и провеждането на дистанционно обучение на пациентите за самоконтрол на основното заболяване и предпазване от коронавирусна инфекция са други лесно осъществими и доказано полезни мерки в настоящата ситуация“, каза доц. д-р Мария Токмакова, председател на ДКБ и началник на отделение по кардиология в УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив.

Проф. д-р Пламен Гацов като председател на работната група по сърдечна недостатъчност към ДКБ сподели, че с всяка следваща година усилията на Дружеството на кардиолозите в България в подкрепа на Европейската инициатива за подобряване знанията на населението за сърдечната недостатъчност, значението на ранното разпознаване на признаците и симптомите на влошаване на заболяването, поставянето на точна диагноза и получаване на оптимално лечение се разрастват и оптимизират. Това се доказва от все още малките, но положителни промени в нагласите на обществото, оценени със средствата за социологическо допитване и анализ.

1 2

Подобни статии

Top