Пловдивчани губят над 73 хил. лв. от парите за пенсия, ако вземат заплата в плик

Изчисленията са на база на средна заплата от 1093 лв. за пенсионно възнаграждение за 22 години

250 сигнала за неизплатени трудови възнаграждения са получени в областната Инспекция по труда от началото на годината досега. Това съобщи пред журналисти директорът на инспекцията Атанас Чернаев пред журналисти. Общо 450 са сигналите за нарушения в трудовото законодателство, подадени в пловдивската дирекция на Агенция „Инспекция по труда“.

Над 95% от сигналите са действителни, уточни Чернаев. Това са показали проверките на инспекторите. Повечето нарушения са свързани с наемането на лица на работа без договори или пък са за неизплащане на трудовите възнаграждения, особено на последното и на обезщетенията при напускане или съкращаване на персонал.

Едва няколко са подадените сигнали за получаване на част от възнаграждението или цялата заплата в плик през последните години. В повечето случаи при проверки на място обаче, тези сигнали не се потвърждавали и не, защото не са истина, а защото хората се страхували за работните си места. Подобни сигнали, които доказвали наличието на сива икономика, в повечето случаи са анонимни, допълни шефът на пловдивската инспекция.

21 % от българската икономика е в сивия сектор, което се равнява на 23 милиарда лева.

Това съобщи Тодор Капитанов – национален секретар на КНСБ. Той даде старт на кампанията „Сивото убива!“, чиято цел е борба със сивия сектор.

В Пловдивско най-много са хората, работещи без трудови договори в строителството. Следват тези в ресторантьорството, а в региона най-голям е процентът на работещи без договори в селското стопанство – близо 95%, посочи Атанас Чернаев.

Хората, които работят без договори се лишават от трудова защита, но и от социални плащания, посочиха от КНСБ. От синдиката уточниха, че средната работна заплата за района на Пловдив е 1093 лв., което нарежда града под тепетата и областта на седмо място в страната. 

1 2

Подобни статии

Top