Пловдивчани искат буферни зони за паркиране и градски линии до индустриалните зони

Кметът Здравко Димитров обсъди мерки за подобряване качеството на въздуха с Гражданския комитет

Кметът на Пловдив Здравко Димитров се срещна с представителите на Гражданския комитет, който беше учреден, за да съдейства и следи за изпълнението на решението на Върховния касационен съд (ВКС) за подобряване качеството на атмосферния въздух в Пловдив. В нея участваха председателят на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ Атанас Рогачев, адв. Михаил Екимджиев, инж. Любозар Фратев,  арх. Петкана Бакалова и Ласка Ненова от Сдружение „БГ Бъди активен“. От страна на общината участваха също зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов и зам.-кметът по екология Анести Тимчев.

Адв. Екимджиев представи гражданската инициатива и нейната основна цел да се предприемат ефективни действия от местната власт за опазване на околната среда за достигане допустимите нива на фини прахови частици в атмосферния въздух на града.

От комитета настояват за възстановяване на измервателната станция до „Баня Старинна“, за разкриване на линии на градския транспорт до индустриалните зони и логистичните паркове до Околовръстно шосе и създаване на училищни автобуси.

В писмото се иска да бъдат премахнат безплатните паркинги за служители на институциите в центъра на града, като същевременно се открият буферни зони за паркиране. Предлага се също в дните с повишена концентрация на фини прахови частици да се пътува безплатно или с намалена цена на билета в градския транспорт.

Сред предлаганите краткосрочни мерки са подобряване на организацията на движение, за да се избегнат задръствания, както и по- ефективно машинно метене и миене на улиците. От комитета ще правят мониторинг на въздуха и ще информират обществеността.

Кметът Здравко Димитров подчерта, че целите на Гражданския комитет в голяма степен съвпадат с програмата на общината за подобряване на качеството на атмосферния въздух.  „Нещо повече, ние гледаме доста напред и сме заложили своите проекти в Плана за интегрирано развитие на общината до 2027 г., за които ще се търси финансиране по програмите на ЕС“, заяви още кметът.

Той подчерта, че икономическото развитие на региона, изпреварва възможностите на общината да отговори с необходимостта от нова инфраструктура, с образователни, здравни и социални услуги. Общината обаче прави всичко възможно да привлича средства и да финансира най-важните проекти за града, от които зависи разтоварването на трафика. Той бе категоричен, че мерките за подобряване качеството на въздуха трябва да бъдат комплексни и приоритетно засягат направленията транспорт и екология.

Кметът заяви, че Община Пловдив вече има готов проект за създаване  на общинско дружество за модерен екологичен градски транспорт, което през следващия програмен период да кандидатства за средства по програмите на Европейския съюз за закупуването на 20 електрически автобуса. Целта е след 2-3 години общинското дружество да поеме две нови  градски линии, които основно поемат учениците, студентите и работещите в индустриалните зони,  а в последствие да обслужва и други линии.

1 2

Top