Пловдивчани на протест срещу застрояването на Гребната база

В петиция те се обявяват срещу намеренията за изграждане на втори гребен канал в базата и отдаването на концесия на сегашния

Протест срещу застрояването на Гребната база в Пловдив събра днес граждани и активисти.

В петиция те се обявяват срещу намеренията за изграждане на втори гребен канал в базата и отдаването на концесия на сегашния. Подобно инвестиционно намерение е внесено в общината и е подложено на обществено обсъждане, съобщи БНТ.

Според протестиращите при изграждането на втори гребен канал ще се наложи изсичането на 160 дка гори между базата и река Марица. Освен това според тях втори канал е излишен, защото и в настоящия могат да се провеждат големи първенства. Това е потвърдено и от международната федерация по гребане.

„Цялата тази чудесна гора тук ще бъде изсечена, за да се построи на мястото ѝ едно бетонно корито, което според тези, които го защитават, е за развитие на спорта, на гребането, само че то и в момента Гребният канал си е едно чудесно съоръжение – дал е много олимпийски и световни шампиони. И без втори гребен канал тук се провеждат първенства. Пловдив има изключителна нужда от въздух и зеленина, а сега един бял дроб ще бъде унищожен“, заяви Павел Начев, инициатор на протеста.

Общественото осъждане на инвестиционното намерение продължава до 7-и февруари.

„Тази концесия след обсъждане на получените в законовия срок възражения, не знам дали този протест да го приемем като възражение, обикновено възраженията са писмени, те се разглеждат и впоследствие въпросната програма се вкарва в Общинския съвет, който има последната дума, разбира се. Така че тази концесия може да се случи или да не се случи. Застрояването като застрояване е определено с подробните устройствени планове, така че там за презастрояване, не може да говорим„, посочи Николай Аджеларов – директор на Дирекция „Общинска собственост“ – Пловдив.

Пред сайта plovdiv24.bg кметът Здравко Димитров пък заяви: „Това е предложение на Инициативен комитет и съм разговарял с Иван Попов. Истината е, че не може да се провежда голямо състезание, ако няма втори гребен канал. Няма да дойдат големи състезатели. Само младежи ще ни дават“.

По думите му до тази концесия няма да се стигне толкова бързо и лесно. „Има хора, които са против. Освен това Инициативният комитет иска цялата територия и не знам дали всички клубове, чиито хангари са на Гребната, ще са съгласни. Много сложен въпрос“, коментира градоначалникът.

Протеста подкрепи и областният управител Йордан Иванов, заедно с адвокат Атанас Бояджиев.

Снимки: стопкадри БНТ

Подобни статии

Top