Пловдивчани от всички възрасти бяха на презентацията за Античния форум

Публичната презентация на проект за Античен форум на Филипопол – изток и юг се проведе на площад „Централен“

Пловдивчани от всички възрасти присъстваха на публичното представяне на идейния проект за южната иизточната страна на Античния форум на Филипопол. Тя се проведе вчера вечерта на пл. „Централен“, в специално обособена зона с LED екран и места за сядане.

В събитието, организирано от община Пловдив и предназначено за широката пловдивска общественост, участваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Централен Георги Стаменов и представители на екипа проектанти от фирма „В и Р Инженеринг“ ООД София, които спечелиха открита процедура за изработване на комплексен проект за инвестиционна инициатива по чл. 150 ЗУТ и осъществяване на авторски надзор по време на строителството за обект: Античен форум на Филипопол – изток и юг. Благоустрояване, консервация, реставрация и социализация, археология, място за обществени дейности, паркинг и др. ще включва облагородяването на района около Централна поща.

За мен е чест пред толкова много хора, заедно с Кмета на район Централен Георги Стаменов да представим пред вас, гражданите на Пловдив, идейния проект за южната и източната страна на Античния форум на Филипопол. Знаете, че с началото на управленския мандат на Кмета Здравко Димитров, ние като администрация поехме ангажимента, когато Община Пловдив декларира намерения за интервенция или активности по важни за града обекти и още повече като говорим за културно наследство, да се стремим да комуникираме нашите намерения, да слушаме мнения, критики, коментари“, каза заместник-кметът Пламен Панов и представи част от екипа. Това са проектантите от фирма В и Р инженеринг – Aрх. Венета Петкова, инж. Тошо Тодоров, реставраторът Аглика Икономова и археологът Иво Топалилов, които презентираха идейния проект.

Панов отбеляза, че чисто концептуално в  презентацията на проектантите акцентът е консервация, реставрация, експониране и социализация на археологията при максимално запазване и използване на всички оригинални елементи и конструкции от една страна, както и благоустрояване с цел южната и източната страна да бъдат желано място за посещение на туристи, за отдих и почивка, а вечерно време да има така необходимата атракция на площад „Централен“. Предвидено е фасадите на пощата да се ползват като естествени екрани през вечерите за 3D мапинг и представяне на историята на града, чрез мултимедийни прожекции.

„Много се надявам, че с днешното представяне ще се убедите, че Община Пловдив и район „Централен“ правим силна заявка дейностите по археология и опазване на културното наследство на града да продължават. Надявам се, че това което ще видите ще Ви хареса“, каза още Пламен Панов.

Преди началото, към събралата се аудитория се обърна и кметът на Централен Георги Стаменов.

„Специално искам да благодаря на зам.-кмета Пламен Панов за усилията и енергията, които вложи, за да стигнем  до тук и да можем една от дълготрайните политики, стартирали в предишния мандат, да продължи. Надявам се до края на този мандат да имаме един възстановен форум изток-юг и центъра – най-привлекателната и гореща точка в нашия град, да бъде завършен. Да стане такъв, какъвто всички искаме да бъде и да се гордеем. Благодаря на екипа, който вложи много усилия и на всички присъстващи“, каза кметът на „Централен“.

Арх. Венета Петкова, инж. Тошо Тодоров, реставратор Аглика Икономова и археологът  Иво Топалилов обявиха основните принципи, които са ги водили при разработването на проекта –  абсолютна достоверност – археологическа и историческа, минимална намеса, обектът да бъде направен така, че да разказва. Идеята е и да бъдат представени всички исторически периоди, белязали историята на обекта.

Целта на обсъждането бе  да се  съберат още добри идеи точно сега, когато има възможност те да бъдат използвани в проекта. Всеки, който пожелае, може да се запознае с проекта и всички детайли около него, подчерта на финала зам.-кметът по култура и археология Пламен Панов.

Като следваща стъпка, след като идейният проект бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство,  ще се пристъпи към изготвянето на техническия проект.

Подобни статии

Top